Univar neemt rivaal in VS over

Distributeur van chemicaliën Univar neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Chemcentral over. Het Rotterdamse bedrijf betaalt 600 miljoen dollar (455,5 miljoen euro) in contanten voor Chemcentral, meldde Univar vanochtend. Met de overname versterkt het concern zijn nummer-éénpositie op de chemische distributiemarkt van de Verenigde Staten, aldus Univar.

Over 2006 was de omzet van de twee bedrijven samen 8 miljard dollar. Chemcentral draaide vorig jaar een omzet van 1,4 miljard dollar. Daarmee stond het vierde op de lijst van Amerikaanse distributeurs. Univar voerde de lijst aan met een omzet van 6,6 miljard.

De voordelen van de overname liggen onder meer in de wereldwijde spreiding van Chemcentral, aldus Univar vanochtend. Het concern heeft wereldwijd 25 filialen. Van de omzet was vorig jaar echter 90 procent afkomstig uit de VS. „Chemcentral is actief in regio’s waar Univar ondervertegenwoordigd is. Op lange termijn biedt dat zeker perspectief”, aldus Quirijn Mulder, analist bij ING Securities. „De kansen om een echt grote speler te worden groeien. Wel moet Univar de distributie goed managen.”

De portefeuilles van beide bedrijven vullen elkaar aan, wat volgens het bestuur een van de belangrijkste redenen is voor de overname. Univar richt zich op het vervoer van droge chemicaliën, terwijl Chemcentral sterk is in vloeibare stoffen. „Het is altijd goed om tegen klanten te kunnen zeggen: wij verkopen product A, maar sinds vorige week ook product B”, beaamt Mulder.

Ook analist Herman Bots van Theodoor Gilissen beoordeelt de overname positief: „Univar verstevigt zijn positie. Dat is goed, zeker nu producenten hun distributie in handen van zo weinig mogelijk bedrijven willen hebben.” Daarbij verwacht Bots een kostenbesparing van 10 tot 20 miljoen dollar door de samenvoeging van administratieve taken.

Aan de versteviging van Univars positie op de Amerikaanse markt kleven echter ook risico’s, aldus Mulder. „Volgens onze berekening komt 60 procent van de winst van de nieuwe combinatie uit de VS. Als de economie daar achterblijft, zal de winst die Univar door de overname verwacht, moeilijk te behalen zijn.”

Een kleiner risico is volgens Mulder de kans dat zich logistieke complicaties voordoen. „Maar ik heb vertrouwen in het huidige management. Ook kennen de twee concerns elkaar al jaren. Beide partijen weten goed wat ze aan elkaar hebben”, aldus Mulder.

De overname zal naar verwachting eind maart voltooid zijn. In verband met de overname sloot het concern een lening van 1,5 miljard dollar af bij onder andere ABN Amro.