Twee keer goud voor Sablikova, Wüst en Davis

Sven Kramer viert zijn wereldrecord op de 10.000 meter. (Foto AFP) Sven Kramer of the Netherlands celebrates after setting a World Record with a time of 12:41:69 in the Men's 10000m during the 2007 ISU World Single Distances Speed Skating Championships 10 March 2007 at the Utah Olympic Oval in Kearns, Utah . AFP PHOTO/Timothy A. CLARY AFP

Ireen Wüst, Martina Sablikova en Shani Davis hebben bij de WK afstanden in Salt Lake City net als Sven Kramer twee individuele gouden medailles behaald. Kramer won op de ploegachtervolging zijn derde goud, door met Erben Wennemars en Carl Verheijen Canada te verslaan. Het was de honderdste podiumplaats voor Nederland sinds de eerste WK afstanden in 1996.

De Tsjechische Sablikova (19), die al de 3.000 meter won, schaatste op de 5.000 een wereldrecord: 6.45,61. Ook de Duitse sprintster Jenny Wolf reed een nieuwe toptijd, op de 500 meter. Met 37,04 verbeterde ze het oudste nog staande wereldrecord van Catriona LeMay uit 2001 (37,22).

Wüst (20) versloeg gisteren na haar eerdere zege op de mijl de net van ziekte herstelde Anni Friesinger op de 1.000 meter. Ze reed een Nederlands record van 1.13,83. „Dit is een hele mooie medaille”, zei ze opgelucht tegen een verslaggever van de NOS. De wereldkampioene allround leek de winst te verspelen bij de start. „Ik viel een beetje voorover, tijdens de race dacht ik: dit is nooit genoeg. Uiteindelijk heb ik het gewonnen op de slotronde.” Daarin boog ze een achterstand van 0,3 seconde op de Duitse Friesinger om in een voorsprong van 0,43. De Canadese Nesbitt haalde brons. Margot Boer en Annette Gerritsen eindigden in persoonlijke records als zevende en achtste. „En nu vakantie en feest vieren”, zei winnares Wüst, die met Groenewold en Van Deutekom achter Canada zilver won op de ploegachtervolging.

Ook Davis heerste op de middenafstanden. Op de 1.500 meter, waar de geblesseerde Enrico Fabris ontbrak, hield de 24-jarige Amerikaan Wennemars ruim achter zich: 1.42,39 om 1.42,80. Die tijd betekende wel een Nederlands record voor Wennemars. „Ik ben hier heel blij mee. Het hele jaar wilde ik op de 1.500 meter vlakke races rijden. Hier wilde ik winnen. Tot 1.300 meter ging het goed, de laatste 200 meter waren net te veel. Maar ik ga met een medaille naar huis en kan terugkijken op een fantastisch seizoen.”

Een dag eerder raakte de TVM-schaatser extra getergd door een vierde plaats op de 1.000 meter, die hij ooit drie seizoenen lang beheerste. Nu won Davis in 1.07,28, met slechts 0,02 seconde voorsprong op Morrison. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder besliste de race in de slotronde, waarin hij technisch perfect bleef schaatsen. De Zuid-Koreaanse wereldkampioen sprint Kyu-Hyuk Lee won brons.