Tuchtraad: Deloitte schoot tekort bij controle op Ahold

Accountant Deloitte is tekortgeschoten in zijn toezicht bij de Amerikaanse dochter van supermarktconcern Ahold. Dat heeft de Raad van Tucht voor registeraccountants vanmorgen bepaald, meldt bedrijvenonderzoeker Sobi, die de klacht indiende. De uitspraak maakt de weg vrij voor miljardenclaims tegen Deloitte, zegt Sobi-voorzitter Pieter Lakeman.

Lakeman gaat kijken of er aandeelhouders zijn die schade willen verhalen op Deloitte. „Ik heb contact gelegd met enkele institutionele beleggers. Die vonden het een goed idee.” Het gaat om beleggers die aandelen Ahold kochten tussen de zomer van 2000 en het moment dat de fraude bekend werd.

De gebrekkige controle door Deloitte betreft de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice. Daar kwam in 2003 fraude aan het licht die te maken had met kortingen voor leveranciers van het bedrijf. Deloitte heeft jaarcijfers van Ahold over 2000 en 2001 goedgekeurd, met onvoldoende zekerheid of die juist waren, oordeelde de raad. Lakeman: „De fraude heeft daardoor twee jaar langer kunnen duren.”

Tegen Deloitte loopt ook nog een klacht over de Ahold-zaak bij de Raad van Tucht. Die is ingediend door het Openbaar Ministerie. Dat oordeelde, na de strafzaak tegen vier voormalige Ahold-bestuurders, dat Deloitte „te weinig proactief” heeft gehandeld in 2002 en 2003, de periode waarin ook de gewraakte side letters, die de zeggenschap van Ahold over zijn dochters regelden, binnen het bedrijf een rol speelden en later openbaar werden.

Toen dat gebeurde heeft Deloitte volgens het OM te lang gewacht met ingrijpen en te weinig intern vastgelegd. Toen de accountant uiteindelijk wel stappen nam, kwam dat aldus justitie niet door eigen daadkrachtig optreden, maar door invloeden van buitenaf. Het is nog onbekend wanneer de klacht van het OM wordt behandeld.