Troelstra? Wie is dat?

Cuperus Foto Stijn Rademaker Nederland, Utrecht, 17 september 2002 Rene Cuperus. Foto: Stijn Rademaker René Cuperus, wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckmanstichting (WBS) Rademaker, Stijn

De PvdA heeft een groot probleem. In de vorige Tweede Kamerfractie (die van voor 22 november 2006) zat een Kamerlid dat dacht dat Troelstra een hoestdrankmerk was. Pieter Jelles Troelstra was eind negentiende eeuw een van de founding fathers van de SDAP, de voorganger van de PvdA.

René Cuperus, wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckmanstichting (WBS), die het voorbeeld van de hoestdrank noemde, hield gisteren in Buitenhof een somber verhaal over zijn partij. Cuperus schreef mee aan een analyse over de verkiezingen van 2002, zat in de selectiecommissie voor de huidige Tweede Kamerfractie en schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij. En nu komt de WBS, op 30 maart, met een eigen analyse van de voor de PvdA teleurstellende verkiezingsuitslag van 22 november 2006. En die liegt er niet om.

De PvdA zit niet in één spagaat, „maar een hele balletzaal vol spagaten”, zei Cuperus. Een spagaat op het gebied van concurrentie (waarbij de PvdA de slag om het midden verliest van het CDA en de slag om links van de SP), een spagaat over de koers (de interne strijd tussen de moderne sociaal-liberalen en de klassieke sociaal-democraten) en een spagaat tussen de hoog opgeleide partijtop en de laag opgeleide kiezers.

Cuperus: „Politici van nu verkopen onrust en onzekerheid, terwijl de burger behoefte heeft aan het tegenovergestelde.” Tel daarbij op het „journalistieke spelletje” waarbij vrolijk gespeculeerd wordt over de SP die de PvdA overvleugelt, Wilders die hetzelfde doet met de VVD en de ChristenUnie die groter wordt dan het CDA en de crisis in de Nederlandse politiek is een feit.

Wat de PvdA nodig heeft, is een herstelplan, meent Cuperus. Het vertrouwen moet weer terug in de politiek én de samenleving: „De PvdA is cruciaal voor het bij elkaar houden van Nederland als niet-Amerikaanse samenleving”, aldus Cuperus. „Het is erop of eronder voor de PvdA deze regeerperiode.”

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse