Televisie Voorkeur

In een nieuwe serie afleveringen van Het familiediner probeert Bert van Leeuwen ruziënde familieleden weer met elkaar om de tafel te krijgen. Vanavond Leny Tops met Ina en Louise. Ned. 1, 22.05-22.55u. BERT VAN LEEUWEN Op werkdagen zendt de EO televisie via Nederland 2 van 18.25-18.55 UUR THAT 'S THE QUESTION uit. Presentatie Bert van Leeuwen (foto) Dijkstra bv.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over rechtszaken van studenten en docenten tegen fusies in het onderwijs, die het gevolg zijn van het streven naar schaalvergroting. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over het joodse meisje Helga Deen. Zij schreef over het dagelijks leven in het concentratiekamp Vugt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Morgen verschijnt haar dagboek en levensgeschiedenis: Dit is om nooit meer te vergeten. Dagboek en brieven van Helga Deen, 1943. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Interview met Geert Mak op de Galata-brug in Istanbul. De brug speelt een grote rol in Maks „reisverslag over ruim vijfhonderd meter”, het boekenweekgeschenk voor 2007. Verder aandacht voor de uitspraken van Bouterse over zijn verantwoordelijkheid voor de decembermoorden in 1982 en zijn excuses daarvoor. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Tegenlicht: Videoletters: Berichten uit de Balkan. Na jarenlange etnische spanningen op de Balkan en een oorlog is het contact tussen de bevolkingsgroepen moeilijk. Maar in de videobrieven die werden gemaakt met diverse mensen uit het voormalig Joegoslavië kijken mensen die elkaar soms twaalf jaar lang niet durfden te spreken, naar elkaars boodschappen. Zoals Emil en Sasa, onafscheidelijke boezemvrienden, die door de oorlog uit elkaar werden gedreven. Sasa ging het leger in, Emil vluchtte naar Nederland. Via de camera richten zij zich tot elkaar. Ned.2, 20.55-21.50u.

Dokument: Late liefde. Laatste deel van een tweeluik over Peter en Kees, een verliefd stel op leeftijd. Ned.2, 22.50-23.40u.

The judge and the fanatic: Koran duels against terror. Documentaire over een alternatieve manier van terrorismebestrijding door gebruik te maken van de koran. Islamitische rechtsgeleerden en theologen discussiëren met mannen die in Afghanistan eerst tegen de Russen hebben gestreden en daarna de Talibaan ondersteunden. Vele van deze voormalige vrijheidsstrijders belandden in de gevangenis toen ze naar hun vaderland Jemen terugkeerden. De islamitische geleerden bewandelen met deze discussies een nieuw pad, waarbij ze de gevangenen als gelijkwaardige partners beschouwen. Ned.2, 23.40-0.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten o.m Erik Hulzebosch en Hilbrand Nawijn over hun deelname aan het SBS-programma So you wanna be a popstar en Paul Ruver, die in Hollywood woont en daar probeert aan de bak te komen als scenarioschrijver. Hij heeft een boek geschreven over zijn bevindingen. Verder de New Generation Big Band, een 18-koppige band, bestaande uit de top van de nieuwe generatie Nederlandse jazzmuzikanten. Ze spelen bigbandmuziek met een hedendaagse flavour. Tafelheer is acteur Barry Atsma. Ned.3, 19.30-20.10u.

Spuiten en slikken. Talkshow over seks en drugs, met studiogasten, experimenten, een poging om een liefdevolle pornofilm te maken en een wedstrijd wie het snelste drugs kan scoren. Ned.3, 22.55-23.45u.

Pauw & Witteman. Gasten onder anderen drie van de vier cabaretiers uit de groep Niet Uit Het Raam (NUHR): Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas. Zij vertellen over hun nieuwe voorstelling Natuurlijke Selectie. De archeoloog Maarten Raven heeft onlangs een nieuwe graftombe in Egypte gevonden. In de tombe liggen de 3350 jaar oude resten van een hoge bediende van farao Akhnaton. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

The Retreat. Laatste aflevering van een reportageserie waarin zes vrijwilligers een maand doorbrengen in een afgelegen islamitisch studiecentrum. De deelnemers dompelen zich, zonder mobiel, onder in bidden, contemplatie en werken op het land. BBC2, 22.00-23.00u.

Dossier 2300: Obsessies beheersen mijn leven. Documentaire over Obsessional Compulsive Disorder. Patiënten met OCD moeten bijvoorbeeld alles wat ze zien tien keer aanraken, omdat ze denken dat er anders iets misgaat of dat ze ziek worden. Na intensieve therapie kunnen zij meestal weer normaal door het leven gaan. RTL 4, 22.55-23.55u.

consument

Radar. Ruim 150.000 huishoudens hebben een aardlekschakelaar van ABB. Onlangs is een productiefout geconstateerd, waardoor mogelijk duizenden huizen met een defecte aardlekschakelaar zitten. Dit kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben. Een gesprek met de producent. Verder: taxi’s die betaald worden door zorgverzekeraars voor het vervoer van en naar het ziekenhuis zijn vaak veel te laat of komen niet opdagen. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor de patiënt. Ned.1, 20.30-21.10u.

sport

NOS Sportjournaal. Samenvatting van etappe in de meerdaagse wielerwedstrijd Parijs-Nice. Ned.1, 18.50-19.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de Bundesliga, Serie A, Primera Division en de Schotse Premier League en analyses door Frits Barend. Tien, 22.35-23.40u.