Schering-Plough komt uit een diep dal

Drie jaar geleden leken de dagen van Schering-Plough als zelfstandig bedrijf geteld. Maar het bedrijf maakte een onverwachte comeback.

Met de overname van Organon maakt het Amerikaanse farmacieconcern Schering-Plough een nieuwe stap in zijn comeback, nadat het ruim drie jaar geleden in grote problemen was gekomen.

Schering-Plough kampte destijds met aflopende patenten, waardoor de inkomsten kelderden. Rond dezelfde tijd kreeg het bedrijf de Amerikaanse medicijnentoezichthouder en justitie over de vloer, wegens problemen met de productie en marketing van medicijnen en een voorkenniszaak. Falende controles bij productiefaciliteiten zouden bijvoorbeeld hebben geleid tot de verkoop van astma-inhalators zonder medicijn erin. Ook zou het bedrijf artsen cadeaus hebben gegeven, zodat die meer medicijnen van het bedrijf zouden voorschrijven.

De dagen van Schering-Plough als zelfstandig bedrijf leken geteld. Maar tot nu toe bleef een overname van het bedrijf uit. De in 2003 aangetreden topman Fred Hassan kondigde een ambitieus hervormingsprogramma aan, dat resultaat heeft opgeleverd. Sinds 2003 groeide Schering-Plough twee keer zo snel als zijn concurrenten. Dankzij honderden miljoenen dollars aan schikkingen heeft het bedrijf de meeste juridische problemen achter de rug. In oktober kondigde Hassan aan dat het transformatiedeel van zijn programma achter de rug is: het werd tijd om de basis uit te bouwen door meer afzetmarkten aan te boren. De overname van Organon past daarin.

Schering-Plough haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de verkoop van medicijnen die door artsen worden voorgeschreven, vooral op het gebied van allergieën en hepatitis C. Daarnaast heeft het bedrijf een divisie voor medicijnen die bij de drogist worden verkocht en een divisie diergeneeskunde. De laatste wordt gecombineerd met de diergeneeskundetak van Organon, Intervet.

Schering-Plough (33.500 werknemers) had in 2006 een omzet van 10,6 miljard dollar (8 miljard euro). De nettowinst bedroeg 1,1 miljard dollar, terwijl het bedrijf over 2004 nog bijna 1 miljard dollar verlies leed.

Het huidige Schering-Plough ontstond in 1971, toen farmaceuten Schering en Plough fuseerden. Het eerste was in 1851 opgericht door de Duitse apotheker Ernst Schering. Het bedrijf werd in de Tweede Wereldoorlog gesplitst in een Duitse en een Amerikaanse tak. De Duitse werd vorig jaar overgenomen door Bayer.