Romario met hattrick naar 995

Nog vijf doelpunten en de Braziliaanse aanvaller Romario heeft in zijn professionele voetbalcarrière duizend keer gescoord. Tenminste, volgens de berekeningen die de voormalige aanvaller van PSV en Barcelona zelf heeft bijgehouden.

De kleine aanvaller is intussen 41 jaar, maar het scoren is hij nog lang niet verleerd. In dienst van Vasco da Gama, de club waar hij ook zijn loopbaan begon voor hij naar Europa kwam, scoorde hij gisteren in de tweede helft drie keer in amper dertien minuten. De eerste twee waren volgens de plaatselijke pers typische opportunistische Romario-intikkers. Hij voltooide de hattrick vanaf de strafschopstip.

Dankzij de drie goals won Vasco da Gama met 4-1 van Madureira in het Carioca, het kampioenschap van de staat Rio de Janeiro. Met 995 doelpunten is Romario vijf goals verwijderd van zijn zelf opgelegde doel om duizend keer te scoren. Daar waren ook doelpunten bij die hij maakte als junior en in vriendschappelijke wedstrijden. Na duizend goals wil de 1 meter 69 grote aanvaller stoppen met voetballen.

Romario speelde van 1989 tot 1993 vijf seizoenen voor PSV. In die tijd maakte hij 98 competitiedoelpunten en werd hij drie keer topscorer in de eredivisie. Met PSV won hij ook drie landstitels en twee KNVB-bekers.

Romario maakte in 1994 ook deel uit van het Braziliaanse elftal dat wereldkampioen werd in de Verenigde Staten. Romario de Souza Faria scoorde toen vijf keer voor de Goddelijke Kanaries.