Rode kool met kersen

1 kleine rode kool 1 ui 6 kruidnagels appelazijn 1 kaneelstokje ca. 400 g kersen op sap 1 volle eetlepel kersenjam snufje zout

Bij het herinrichten van de boekenkast vond ik tussen kookboeken een vergeten schrift met aantekeningen van een bezoek aan Belgrado in september 1996. Van Iza, bij wie ik logeerde en met wie ik elke dag boodschappen deed op de markt, waar boeren en boerinnen uit de omgeving hun kazen, groenten, vruchten en met de hand uitgerolde perkamentachtige vellen deeg verkochten, leerde ik allerlei gerechten maken.

‘Casovi kuvanja u Beogradu’, kookles in Belgrado, schreef zij op mijn schrift, waarin ik onder andere recepten voor gibanica en pogacice vond. Van haar Sloveense moeder leerde Iza rode kool met ingemaakte kersen maken. Haar moeder woonde in een huis in de bossen bij Kranjska Gora. Als zij jagers voorbij zag komen, wenste zij hen altijd een goede jacht, hetgeen niet op prijs werd gesteld. Volgens plaatselijk bijgeloof kom je na deze wens zonder buit thuis.

Iza’s moeder kookte altijd met een brandende sigaret in haar mond, waardoor menig gerecht van een vleugje as – hoe authentiek ook, maar niet opgenomen in de ingrediëntenlijst hierboven – werd voorzien.

Bereiding van de rode kool met kersen voor 4 personen: schaaf de schoongemaakte rode kool zo dun mogelijk. Verwijder harde nerven. Besprenkel de koolsliertje met ongeveer 2 eetlepels azijn. Strooi er een beetje zout op. Schep de sliertjes door elkaar en doe ze in een pan. Steek de kruidnagels in de gepelde ui en leg de ui en het kaneelstokje op de rode kool. Voeg water toe. De kool moet voor ongeveer de helft onderstaan. Breng het water aan de kook en temper het vuur. Kook de kool heel langzaam gedurende drie kwartier. Schep de ui van de kool. Verwijder het kaneelstokje. Roer de kersen en de helft van het sap en de kersenjam door de kool. Laat alles nog eens 10 minuten op een laag vuur stoven. Proef de rode kool. Misschien moet er nog een beetje azijn, kaneelpoeder of suiker bij. Schep de rode kool in een verwarmde schaal en leg de ui en het kaneelstokje er bovenop. Lekker bij dit gerecht: sudderlapjes, fricandeau, eendenborst.

morgen: Jum jum jum

    • Anne Scheepmaker