retour Den Haag-Brussel

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) zwom met dolfijnen.

Smoelensite

Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD) houdt erg van wielrennen, zijn -collega Raymond Knops (CDA) beklimt gevaarlijke bergen en Tofik Dibi (GroenLinks) weet wat het is om met dolfijnen te zwemmen.

Vanaf woensdagmiddag is op de website www.150volksvertegenwoordigers.nl te zien wat Kamerleden bezielt en beweegt. Waarom zijn zij de politiek in gegaan, wat willen ze bereiken en hoe stemmen zij in de Kamer?

Thierry Baudet (24) en Sander Ruijter (26) vonden het twee jaar geleden een gemiste kans dat het zo moeilijk is informatie te vinden over mensen „die elke dag in naam van ons allen besluiten nemen.” Zij kregen „enkele duizenden euro’s subsidie” van twee fondsen en vroegen hun werkgevers om verlof. Zo hadden zij de handen vrij om 150 nieuwe Kamerleden te ondervragen. De profielen zijn verluchtigd met persoonlijke foto’s van de parlementariërs. VVD’er Hans van Baalen leverde zijn trouwfoto in. (AR)

Kabinet met de bus

Het kabinet-Balkenende IV komt graag bij de mensen thuis. Vrijdag bezocht onderwijsminister Ronald Plasterk (PvdA) de Hogeschool Rotterdam. Hij wilde kijken of een artikel in De Telegraaf over de staat van het onderwijs op die school klopte. Plasterk heeft geluisterd, maar, zo benadrukt zijn woordvoerder, „conclusies heeft hij niet getrokken”.

Vandaag is vice-premier André Rouvoet (ChristenUnie) aan de beurt. Als minister voor Jeugd en Gezin trekt hij de komende dagen met een bus door het land. De tour heet ‘Op weg naar de kindertop’, en begint in Rotterdam. „Door het hanteren van de zwaan-kleef-aan-methode” zal er, aldus het persbericht, „als vanzelf een dialoog ontstaan in de bus”.

Goede ervaringen heeft de politiek niet met bustours. De laatste geruchtmakende tour was die van minister De Graaf, die in 2005 zo reclame wilde maken voor de gekozen burgemeester. Die is er nooit gekomen. En dan is er Jelleke Veenendaal, het Kamerlid dat met haar eigen camper campagne voerde om lijsttrekker voor de VVD te worden. Ze bleek kansloos in de strijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk. (GV)

Waar was Wouter?

De persafdeling van de Europese socialistische partij in Brussel had er vorige week nog wel een extra telefoontje tegen aangegooid. Of de journalisten wisten dat Wouter Bos, de nieuwe sociaal-democratische vice-premier in Nederland, zijn opwachting kwam maken tijdens de Europese top. Dat wil zeggen: in de buurt, bij het vooroverleg van de socialistische partijgenoten.

Maar helaas, geen Bos. Te druk met het voorbereiden van de ministerraad die hij de volgende dag moest voorzitten omdat premier Balkenende in Brussel zat. Dit zorgde eveneens voor de afwezigheid van Bos bij het diner van de Europese ministers van Financiën op donderdagavond, die zich bogen over de kosten van alle ambitieuze plannen van Europa om het milieu te redden.

Twee weken geleden miste Bos ook al de bijeenkomst met zijn Europese collega’s. Nee, dan zijn voorganger Gerrit Zalm, die woensdag speciaal afscheid komt nemen van zijn Brusselse vrienden. „Ik heb in de twaalf jaar dat ik minister was één vergadering van de Europese ministers van Financiën gemist en dat was na de moord op Fortuyn’’, zei hij enkele weken geleden na zijn laatste vergadering. Qua Europese presentie heeft Zalm zijn opvolger dus nu al verslagen. (MK)

    • Guus Valk
    • Antoinette Reerink
    • Mark Kranenburg