Rechter sluit dossier Fuentes

De rechter die onderzoek heeft gedaan in de dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes wil de zaak sluiten. Volgens rechter Antonio Serrano is er onvoldoende bewijs dat onder de Spaanse wet de regels zijn overtreden. Dit meldden onder meer de Spaanse kranten El País en El Mundo. Vandaag zal het rapport van Serrena officieel naar buiten komen.

Doping op zich was niet strafbaar onder de Spaanse wet op het moment dat de zaak onder naam ‘Operacion Puerto’ aan het rollen kwam. „Deze zaak heeft ten minste te maken met een gebrek aan fair play. Maar in tegenstelling tot de wet in Frankrijk en Italië, was er in de tijd dat de zaak begon geen wet die dopingpraktijken onder de Spaanse regelgeving bestrafte”, citeerden de Spaanse kranten uit een uitgelekt rapport van Serrano.

Acht wielrenners onder wie de toppers als de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso mochten vorig jaar niet meedoen aan de Tour de France omdat ze betrokken zouden zijn bij de zaak. Ullrich is inmiddels gestopt met wielrennen. Mede als gevolg van de zaak werd hij ontslagen door zijn ploeg T-Mobile. Tegen hem loopt in eigen land nog een justitieel onderzoek. Basso moest de CSC-ploeg verlaten, waar hij kopman was. De Italiaan heeft onderdak gevonden bij Discovery Channel.

Volgens de rapporten van Serrano is er wel sprake geweest van bloeddoping, maar kan niet worden aangetoond of dat de gezondheid van de sporters heeft geschaad. Dat was het enige dat Fuentes en andere verdachten zoals ploegleider Manolo Saiz ten laste had kunnen worden gelegd in de affaire. In mei vorig jaar werden tal van bloedzakken aangetroffen in het laboratorium van Fuentes. De arts gebruikte voor zijn administratie codenamen. Die werden met behulp van uitgebreide aantekeningen herleid tot de namen van tal van topsporters, onder wie voetballers van Barcelona, Real Madrid en Valencia, alsmede 58 wielrenners en basketballers.

Dat het onderzoek wordt gesloten, wil niet zeggen dat de wielrenners vrijuit gaan. De meesten kregen voor dit seizoen toestemming weer te rijden. De internationale wielrenunie maakte vorige week bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de Spaanse justitie, waardoor het toegang krijgt tot de officiële documenten.

De officier van justitie, de Spaanse wielerbond en de oud-renner Jesus Manzano, die onthulde dat dopingpraktijken normaal waren bij zijn ploeg Kelme, kunnen in beroep gaan tegen het besluit van de rechter.

De dopingschorsing van de Duitse wielrenner Danilo Hondo is door het internationale sporttribunaal TAS in Lausanne met tien maanden verlengd. Hondo was voor twee jaar geschorst, tot 31 maart 2007, maar kon na een procedurezaak voor Zwitserse rechtbanken tussentijds wel tien maanden rijden. Een Zwitserse rechter bevestigde in januari echter de schorsing. Nu heeft sporttribunaal beslist Hondo alsnog tien maanden te schorsen. (Reuters)