Radio Voorkeur

Desmet live. Gast Coen Simon vertelt over zijn boek Lachen om niets: Een absurde filosofie van de mens. Lachgedrag valt niet makkelijk te categoriseren. Het is lichaam én geest, het is aanstekelijk én vernederend, het maakt ons machteloos, maar lachen maakt ons ook tot mens. Verder een gesprek met historicus Rudolf Dekker over humor in de Gouden Eeuw. Onlangs verscheen zijn boek Holland lacht, 100 moppen uit de Gouden Eeuw, in het kader van boekenweekthema Lof der Zotheid. Radio 5, 18.04-19.50u.

Kunststof. Schrijver Kees Fens over zijn boekenweekessay Op weg naar het schavot. Het gaat over de bizarre humor die soms ontstaat rond de aanstaande dood. Radio 1, 19.04-20.00u.

Componist van de week. De Catalaanse componist Antonio Soler (1729-1783) sliep vier uur per nacht en besteedde verder al zijn tijd aan componeren. Hij werd vooral bekend door zijn orgelwerken en andere instrumentale muziek, maar liet een vracht aan schitterende vocale stukken na. Speciale aandacht voor deze stukken, waarvan er weinig zijn opgenomen. Radio 4, 19.30-20.00u.