Organon verkocht, niet naar beurs

Chemieconcern Akzo Nobel heeft vanmorgen de voorgenomen beursgang van farmadochter Organon Biosciences afgeblazen. Het bedrijf verkoopt Organon aan het Amerikaanse Schering-Plough dat 11 miljard euro in contanten zal betalen aan Akzo Nobel.

Dat is 2 tot 3 miljard meer dan analisten hadden verwacht als uitkomst van een beursgang. De beurskoers van Akzo Nobel schoot na opening van de beurs vanmorgen direct omhoog met 17 procent. De handel in het aandeel werd zelfs korte tijd stilgelegd. Aan het eind van de ochtend stond de koers op 53,56 euro , een stijging met 15,4 procent. Het hele concern is daardoor nu op de beurs 15,3 miljard euro waard.

Akzo Nobel was van plan om voor eind van deze maand 20 tot 30 procent van de aandelen van Organon naar de beurs te brengen. Vandaag zou het prospectus daarvoor uitkomen. Anderhalve week geleden werd Akzo Nobel benaderd door de Amerikaanse farmaceut. Gistermiddag stemden de commissarissen van Akzo Nobel in met een verkoop. „De twee bedrijven vullen elkaar goed aan”, zei bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel vanmorgen.

Schering-Plough is sterk op het gebied van anesthesie, cholesterolverlagers en medicijnen tegen gewrichtsontstekingen en heeft 33.500 werknemers. Organon is vooral gespecialiseerd in anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen. Die activiteiten zullen in Oss blijven. Bij Organon werken 18.500 mensen. Beide bedrijven zijn sterk in diergeneesmiddelen. Deze activiteit zal ook straks worden geleid vanuit Boxmeer.

Door de verkoop aan Schering- Plough krijgt Akzo Nobel veel geld in kas. Het zal 1,3 miljard teruggeven aan aandeelhouders en een deel van de opbrengst gebruiken om een pensioengat te dichten en de schuld te verlagen. Verder zal het bedrijf de opbrengst gebruiken voor overnames voor zijn activiteiten in verf en chemie. „Maar we zullen daarbij niet overhaast te werk gaan”, zei Wijers.

Interview Wijers:pagina 10