Oppositie en politie slaags in Zimbabwe

In een ongewoon harde confrontatie tussen de oppositie in Zimbabwe en de oproerpolitie is gisteren een dode gevallen. Ruim honderd mensen zijn gearresteerd, onder wie oppositieleider Tsvangirai.

Morgan Tsvangirai raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. De oppositie had samen met andere actiegroepen een gebedsbijeenkomst willen beleggen in een buitenwijk van de hoofdstad Harare waar de regering van president Mugabe sinds een aantal weken politieke bijeenkomsten heeft verboden.

De politie had van te voren al laten weten de bijeenkomst niet toe te staan. Dat de oppositie toch heeft doorgezet, verraadt een nieuwe koers van de partij die de afgelopen jaren hopeloos verdeeld en verlamd was. De leiders van de rivaliserende fracties van de Movement for Democratic Change (MDC) marcheerden samen op met leiders van andere maatschappelijke organisaties. Toen de politie met traangas probeerde de menigte uiteen te drijven, ontstond een veldslag. Demonstranten gooiden met stenen en verwondden zeker drie agenten. De politie schoot vervolgens met scherp.

De Zimbabweaanse politie kondigde een verbod aan op alle politieke bijeenkomsten nadat de MDC campagnes had aangekondigd voor de presidentsverkiezingen, volgend jaar. De oppositie had gehoopt het verbod te kunnen ontduiken door te spreken van een gebedsbijeenkomst. Er is groeiende onrust in Zimbabwe, waar de inflatie deze maand is opgelopen tot bijna 2000 procent. Veel artsen, verplegers, onderwijzers en ambtenaren staken momenteel. Oppositieleider Tsvangirai beloofde afgelopen vrijdag een hete herfst in Zimbabwe. „We zullen het de dictatuur moeilijk maken. Ze zal meer politie paraat moeten hebben om dit regime in het zadel te houden”, zei hij tegen journalisten in Johannesburg.

De oppositie lijkt gebruik te willen maken van de verzwakking van de positie van de 83-jarige president Mugabe. Afgelopen december probeerde hij zijn huidige ambtstermijn op te rekken van 2008 tot 2010. Maar een meerderheid in regeringspartij Zanu-PF lijkt hem daarin niet te willen steunen. Terwijl Mugabe eerder verklaarde dat dit zijn laatste termijn zou zijn hield hij gisteren de mogelijkheid open dit jaar opnieuw campagne te gaan voeren.

Achter de schermen van Zanu-PF wordt hard gevochten tussen mogelijke opvolgers van president Mugabe. Volgens een rapport van de International Crisis Group dat vorige week werd gepubliceerd is het regime van Mugabe te vergelijken „met de laatste dagen van de Mobutu-heerschappij in Congo”.