Ook twee keer goud voor Wüst, Sábliková en Davis

Ireen Wüst, Martina Sábliková en Shani Davis hebben bij de WK afstanden in Salt Lake City net als Sven Kramer twee individuele gouden medailles behaald.

De Tsjechische Sábiková (19), die al de 3.000 meter won, schaatste op de 5.000 een wereldrecord: 6.45,61. Ook de Duitse sprintster Jenny Wolf reed een nieuwe toptijd van 37,06 en won daarmee de 500 meter.

Wüst (20) versloeg gisteren na haar eerdere zege op de mijl de net van ziekte herstelde Anni Friesinger op de 1.000 meter. Ze reed een Nederlands record van 1.13,83. „Dit is een hele mooie medaille”, zei ze opgelucht tegen een verslaggever van de NOS. De wereldkampioene allround leek de winst te verspelen bij de start, waar ze met de punt van de schaats in het ijs hakte. „Ik viel een beetje voorover, tijdens de race dacht ik: dit is nooit genoeg. Uiteindelijk heb ik het gewonnen op de slotronde.” Daarin boog ze een achterstand van 0,3 seconde op de Duitse Friesinger om in een voorsprong van 0,43. De Canadese Nesbitt haalde brons. Margot Boer en Annette Gerritsen eindigden in persoonlijke records als zevende en achtste. „En nu vakantie en feest vieren”, lachte winnares Wüst.

Ook Davis heerste op de middenafstanden. Op de 1.500 meter, waar de geblesseerde Italiaan Enrico Fabris ontbrak, hield de 24-jarige Amerikaan Erben Wennemars ruim achter zich: 1.42,39 om 1.42,80. De Canadees Denny Morrison werd derde. Wennemars juichte na afloop om het zilver. „Ik ben hier heel blij mee. Het hele jaar wilde ik op de 1.500 meter vlakke races rijden. Hier wilde ik winnen. Tot 1.300 meter ging het goed, de laatste 200 meter waren net te veel. Maar ik ga met een medaille naar huis en kan terugkijken op een fantastisch seizoen.”

Een dag eerder raakte de TVM-schaatser extra getergd door een vierde plaats op de 1.000 meter, die hij ooit drie seizoenen lang beheerste. Nu won Davis in 1.07,28, met slechts 0,02 seconde voorsprong op Morrison. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder besliste de race in de slotronde, waarin hij technisch perfect bleef schaatsen. „It was a scary race”, lachte hij na afloop om de spannende finish. De Zuid-Koreaanse wereldkampioen sprint Kyu-Hyuk Lee won brons.

Op de 500 meter bij de vrouwen verbeterde Jenny Wolf het oudste nog staande wereldrecord: 37,22 van de Canadese Catriona LeMay uit 2001. De 28-jarige Berlijnse kwam in haar tweede race tot 37,06 en versloeg daarmee de Chinese Beixing Wang en de Japanse Sayuri Osuga. Annette Gerritsen en Margot Boer werden 7 en 10.