Ongenoegen over Kamervoorzitter

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft kritiek op de werkwijze van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA). Tweede-Kamerlid Willibrord van Beek wil in het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, het handelen van de voorzitter bespreken.

Dat zei Van Beek dit weekeinde in De Telegraaf. Een woordvoerder van de fractie zegt dat Verbeet „duidelijk nog niet alle kneepjes van het vak beheerst”. Vorige week donderdag ontstond ophef tijdens de regeling van werkzaamheden over de manier waarop Verbeet de plenaire vergadering leidde. De VVD en de Partij voor de Vrijheid vroegen drie spoeddebatten aan, waarop een lange discussie tussen Verbeet en de verschillende Kamerfracties ontstond over de procedure. Ook bleken er verschillende interpretaties van het reglement van orde te zijn.

Het CDA vroeg om uitstel van een debat en wilde daarover stemmen, waarop Verbeet zei dat de voorzitter beslist over het tijdstip van een debat. Als gevolg hiervan werden donderdag drie spoeddebatten gehouden.

Kamerlid Sybrand van Haersma Buma (CDA) uitte dit weekend ook kritiek op de handelwijze van Verbeet. Hij zei dat „iedereen ongelukkig is over de wijze waarop het nu is gebeurd”. Volgens Van Haersma Buma moet een discussie over het functioneren van de voorzitter achter gesloten deuren gevoerd worden. PvdA’er Mariëtte Hamer, die ook in het presidium zit, zegt dat de Tweede Kamer in een „gepolariseerd klimaat” ook lastig voor te zitten is.

Verbeet laat via haar woordvoerder weten dat zij „altijd in overleg wil treden” in het presidium over haar werkwijze. „Het is goed dat de VVD hier nu mee komt, anders had de voorzitter zelf de regeling van vorige week aan de orde gesteld”.