NPC en CPPCC

Woensdagochtend 7 maart. In het ‘Vrijetijdshotel’ in het oosten van Peking vergaderen de comités voor sport en wetenschap van het CPPCC (China People’s Political Consultative Congres)  dat deze week in Peking bijeen is. Zij adviseren de regering  over wetsvoorstellen  en beleid op hun vakgebied. Premier Wen Jia bao sprak het adviesorgaan  zaterdag al toe in

wen_2.jpg

hal.jpg

Woensdagochtend 7 maart. In het ‘Vrijetijdshotel’ in het oosten van Peking vergaderen de comités voor sport en wetenschap van het CPPCC (China People’s Political Consultative Congres)  dat deze week in Peking bijeen is. Zij adviseren de regering  over wetsvoorstellen  en beleid op hun vakgebied.
Premier Wen Jia bao sprak het adviesorgaan  zaterdag al toe in ‘De Grote Hal van het Volk’ voorafgaande aan de opening van het de plenaire zitting van het parlement(NPC) dat op maandag 5 maart begon.
De leden van het adviesorgaan  zijn in tegenstelling tot de leden  van  het parlement niet op lokaal nivo gekozen  maar rechtstreeks door de overheid uit alle gelederen van de maatschappij benoemd.
In andere hotels vergaderen vandaag gelijksoortige adviescomites voor landbouw,de zakenwereld, de industrie en de  jeugdliga.
De meesten zijn  lid van de Communistische Partij maar er zijn ook ongebonden vertegenwoordigers en  zogenaamde democraten.
Niet dat het veel uitmaakt; je wordt pas benoemd  als je in de pas loopt van de partij.
In feite zijn de leden van het adviesorgaan vakspecialisten die hun ervaring aanwenden om de overheid van advies te dienen.
Veel beroemde Chinezen zoals  de actrice Gong Li en de directeur  van internetbedrijf Alibaba.com  Jack Ma zijn CPPCC-ers.
In het ‘Vrijetijdshotel’ is  ook een beroemde gast aanwezig.
Het is viervoudig- Olympisch kampioene tafeltennis Deng  Yaping die met negentig anderen  de vakgroep sport vormt.
Deng  studeerde economie aan de universiteit van Tsinghua en Cambridge, is lid van het IOC en stond in 2001 tweede op de lijst van meest invloedrijke vrouwen van China.
In een benauwd vergaderzaaltje bespreekt ze samen met collega’s het werkrapport van Wen Jiabao.
Het onderhoud zal  twee uur in beslag nemen maar tijdens een korte  theepauze fluistert Deng iets in het oor van Jiang Xiaoyu, de vice-voorzitter van het  Olympisch Organisatie Comité (BOCOG). Bij hoge uitzondering  mag ze de vergadering verlaten voor een vraaggesprek.
Waarschijnlijk omdat ze in China op handen wordt gedragen maar wellicht ook omdat ze  inmiddels als een geroutineerd ‘politica’ mag worden beschouwd.
In 1993 werd Deng voor de eerste maal gekozen tot sportafgevaardigde  van het CPPCC. Daarna koos de provincie Henan haar in 1998 als  lid van het parlement (NPC) waarna ze in 2003 weer werd benoemd in  het adviesorgaan.
Als erelid van de Communistische Partij heeft Deng zich altijd bekommerd om het lot van boeren in China.
Deng;” Als boerendochter weet ik wat armoede betekent.
Daarom wordt niet alleen mijn menig over sport maar ook  over zaken als armoedebestrijding, onderwijs en drinkwaterproblematiek  door de overheid  serieus genomen.
Eerder deze  week sprak de werkgroep sport onder leiding van Deng al met vice-voorzitter  van het parlement   Li Zhaoxing over de speerpunten  van hun agenda.
“Dit jaar zullen wij de overheid  met name adviseren over de voortgang van de organisatie van de Olympische Spelen. Een van onze zorgen betreft het primitieve  gedrag  van taxichauffeurs. Wij mogen onze reputatie niet op het spel zetten”,zegt Deng.
Ook rapporteerde  Deng over een uitgebreid werkbezoek aan achtergestelde gebieden.
De vakspecialisten van de comités verrichten hun werkzaamheden zonder enige vergoeding.
De parlementsleden zijn trouwens ook onbezoldigd.
Deng vindt het geen enkel probleem.

Net als andere leden van de CPPCC en het NPC  is ze  trots dat ze haar land mag vertegenwoordigen.
Of ze het gevoel heeft dat ze invloed kan uitoefenen op de Chinese politiek?
“Natuurlijk hebben wij geen directe invloed. Toch denk ik  dat ik  door mijn adviezen  een bijdrage kan leveren aan de opbouw van China”,zegt Deng.

mongolen.jpgNPC_Afgevaardigen uit Binnen-Mongolie
womensforum3_large.jpg CCCP-afgevaardigde Deng Yaping

    • Bettine Vriesekoop