nader bekeken

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein won vanaf de eerste WK afstanden, in het Noorse Hamar in 1996, bij elke editie minimaal een medaille. In totaal kwam ze tot vijf keer goud, dertien keer zilver en vier keer brons.

Pechstein is afkomstig uit de vroegere DDR. Ze begon serieus te schaatsen bij Dynamo Berlin onder Joachim Franke, die tot de dag van vandaag haar trainer is.

Vanaf 1992 groeide ze uit tot de meest succesvolle Duitse atlete bij Olympische Winterspelen, met vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. Daarmee staat ze boven haar grote tegenstandsters in eigen land: Gunda Niemann en Anni Friesinger. Ook als allroundster haalde Pechstein een aantal titels. Ze won vijfmaal het Duits kampioenschap, tweemaal de EK en één keer de WK (2001).

Pechstein heeft aangekondigd na volgend seizoen, met de WK allround op haar thuisbaan in Berlijn, te stoppen.