Na een maand rust toch weer strijd in Gaza

De wanhoop en verbazing is af te lezen van de gezichten van twee Palestijnse vrouwen, terwijl ze hun verwoeste huis betreden. Foto Suhaib Salem, Reuters A Palestinian woman shouts inside her destroyed house after clashes between Hamas and Fatah groups in the northern Gaza strip March 11, 2007. Fighting erupted in the northern Gaza Strip on Sunday and a Hamas gunman was killed, the first fatality in such clashes since the Islamist movement agreed with its Fatah rivals to form a unity government a month ago. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA) REUTERS

De wanhoop en verbazing is af te lezen van de gezichten van twee Palestijnse vrouwen, terwijl ze hun verwoeste huis betreden. Nog zeven anderen zijn bezig om de ruimte te betreden waar fotograaf Suhaib Salem zich heeft opgesteld. De woning in de noordelijke Gazastrook werd verwoest bij gevechten tussen de rivaliserende Palestijnse organisaties Al-Fatah en Hamas. Mortieren en raketwerpers vuurden gisterochtend granaten af op de stad Beit Hanoun.

De aanleiding was een vuurgevecht, dat volgens Al-Fatah door Hamas was begonnen, en volgens Hamas door Al-Fatah. Bij het vuurgevecht viel aan de zijde van Hamas één dode. Mohammad al-Kafarna is het eerste dodelijke slachtoffer sinds het bestand dat beide partijen op 8 februari in Mekka sloten. Bij het straatgevecht dat vervolgens in Gaza-stad ontstond, vielen acht gewonden.

Slechts uren daarvoor had Hamaspremier Ismail Haniyeh aangekondigd dat binnen enkele dagen een eenheidsregering tot stand zou komen.