Mauretanië kiest burgerpresident

Het militaire regime in Mauretanië onder leiding van kolonel Mohammed Ely Ould Vall beloofde na een geweldloze coup in augustus 2005 om binnen twee jaar opzij te stappen. De machthebbers hebben woord gehouden. Gisteren konden 1,1 miljoen kiesgerechtigde Mauretaniërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, nadat in november al parlementsverkiezingen zijn gehouden.

Volgens internationale waarnemers zijn de presidentsverkiezingen in het Noordwest-Afrikaanse land gisteren eerlijk verlopen. Ruim 60 procent van de stemmers kwam opdagen. Ahmed Ould Daddah en Sidi Ould Cheikh Abdallahi haalden ieder ongeveer 25 procent, zo maakte de minister van Binnenlandse Zaken vanochtend bekend. Oppositiekandidaat Daddah is broer van de eerste president van Mauretanië, Abdellahi wordt beschouwd als de kandidaat van het leger. Omdat geen van de 19 kandidaten in één keer een meerderheid zal behalen, zal een tweede ronde gehouden worden. Vall zelf is geen kandidaat.

De militaire junta maakte 1,5 jaar geleden een einde aan het 21 jaar durende bewind van president Maaouya Sid’Ahmed Ould Taya. De gisteren gehouden verkiezingen leken democratischer dan ooit tevoren. Internationaal oogst Vall waardering voor zijn beloftes om de persvrijheid te vergroten, een onafhankelijk rechtssysteem in te voeren en een nieuwe grondwet te ontwerpen.

Tegelijkertijd leeft de angst dat de huidige ‘democratische’ koers geen stand zal houden. Een machtsoverdracht in Mauretanië is niet eerder via vrije verkiezingen tot stand gekomen. In het verleden werden verkiezingen gesaboteerd of was er sprake van fraude. Het land heeft tien staatsgrepen dan wel bijna-staatsgrepen meegemaakt sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk.

Onder de presidentskandidaten is de ex-militaire leider Mohamed Khouna Ould Haidalla, bekend van het gevangenzetten van opponenten. Ook liet hij van criminelen de handen afhakken. Haidalla zegt nu in democratie te geloven. Een andere kandidaat, Saleh Ould Hanenna, heeft driemaal een couppoging gedaan. (AP, Reuters)