Machtige dorpsvrouw

‘Pakistan, ook al geen lekker land.’ Een zin geopperd tijdens de Women Inc-viering van Internationale Vrouwendag nadat beelden werden getoond over verkrachtingslachtoffers in Pakistan.

Inmiddels is een van die Pakistaanse verkrachtingsslachtoffers ongekend beroemd tot buiten de nationale grenzen. Mukhtar Mai werd in 2002 door een dorpsraad veroordeeld tot verkrachting. Leest u die zin nog maar een keer: veroordeeld tot verkrachting. Mai’s misdrijf? Haar broer werd beschuldigd, overigens valselijk, van seksuele avances jegens een meisje van een andere stam, de Mastoi. De eer van de Mastoi diende hersteld en de zus van die broer moest daarvoor opdraaien. De dertigjarige Mai werd door vier mannen verkracht.

Waar vele slachtoffers van geweld niet anders durven dan in de luwte te blijven, weigerde Mai juist te zwijgen over haar beproeving. Nadat een plaatselijke moskee het geweld tegen haar veroordeelde, diende ze een aanklacht in. Haar verhaal hield maandenlang Pakistaanse pennen in beweging. Steun van de civil rights movement volgde. Mai greep haar kans de internationale arena te betreden. Er kwamen een boek, diverse internationale en nationale prijzen, en ze stichtte een meisjesschool in haar dorp. Onderwijs maakt betere moeders. Alleen kennisrijke vrouwen kunnen de mentaliteitsverandering inzake de waardigheid van vrouwen in Pakistans rurale gebieden teweegbrengen. Er kwam zelfs een voorgenomen wetswijziging die vrouwen betere bescherming biedt tegen zedendelicten.

Mai doorzag dat macht nodig is. Op de kritiek dat ze Pakistan te schande maakte door haar verhaal internationaal te uiten, antwoordde ze dat als vrouwen in hun eigen land niet gehoord worden, ze logischerwijs elk aangeboden internationaal platform aanvaarden. Hier hebben we een dorpsvrouw die opgroeide als rechteloos en ongeletterd, maar het machtsspel zo weet te doorgronden dat ze haar onmacht omzette in macht. Met zulke vrouwen kun je Pakistan niet afdoen als louter ‘geen lekker land’.

Naema Tahir

Naema Tahir is Worldconnector zie www.worldconnectors.nl

    • Naema Tahir