Laatste ronde overleg Kosovo is mislukt

Wenen. De laatste gespreksronde tussen Serviërs en Kosovo-Albanezen over de toekomstige status van Kosovo is zaterdag in Wenen geëindigd in een impasse. VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari zei na afloop van het overleg dat alle mogelijkheden voor verdere gesprekken waren uitgeput. Ahtisaari stuurt zijn voorstel nog deze maand naar de Veiligheidsraad van de VN, die het laatste woord heeft. Het voorstel maakt de weg vrij voor de onafhankelijkheid van Kosovo onder internationaal toezicht en met bescherming van de minderheden. De Serviërs wijzen het voorstel over de toekomst van Kosovo radicaal af. Volgens een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling is bijna 90 procent van de Serviërs tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, maar vindt 70 procent de huidige situatie - waarin Kosovo door de VN wordt bestuurd - ook onaanvaardbaar.