Kunstwerken zoekmaken is geen diefstal

Ruim 2.800 kunstvoorwerpen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn uitgeleend aan andere ministeries en aan gemeenten, zijn verdwenen. Minister Plasterk heeft met de betrokken instanties een financiële regeling getroffen om de verloren kunstschatten te compenseren. „Een slechte administratie, daar komt het door”, zegt woordvoerder Bob van ’t Klooster.

Is dit de kunstroof van het jaar?

„Nee. Deze vermissingen hebben in een periode van dertig jaar plaatsgevonden. Als je een gebrekkige administratie lang genoeg verwaarloost, is dit het resultaat. Geen nieuws, trouwens. Juni 2005 heeft staatssecretaris Van der Laan al aan de Kamer gemeld dat er duizenden kunstwerken zoek waren. Zij heeft destijds het project ‘Collectie op orde’ gestart, een ultieme zoektocht. Die is nu afgerond.”

Een zwarte dag voor uw ministerie?

„Het heuglijke nieuws is dat bij de speurtocht tweehonderd kunstwerken zijn teruggevonden.”

Maar toch 2.800 kunstwerken spoorloos. Wat is uw verklaring?

„Tsja, hoe gaan die dingen? Een interne reorganisatie, of een ministerie verhuist naar een nieuw gebouw. Dat zijn ingrijpende processen.”

En dan hangt een Karel Appel ter waarde van 52.185 euro opeens bij een ambtenaar thuis?

„Dat zijn uw woorden. Als u weet waar een vermist kunstwerk zich bevindt, horen wij dat graag van u.”

Uw ministerie heeft 3 miljoen aan boetes geïnd. Wordt daar vervangende kunst van gekocht?

„Nee. Van dat geld zetten we een administratief systeem op poten, zodat in de toekomst niet opnieuw kunstvoorwerpen verdwijnen. Ook verscherpen we de controle op de uitleencontracten.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens