Justitie doet aangifte tegen belspelletjes

Het ministerie van Justitie heeft bij het Openbaar Ministerie twee aangiften gedaan tegen aanbieders van ‘belspellen’ op de commerciële televisie. Dat heeft het ministerie vanochtend bevestigd.

De aanbieders overtreden volgens Justitie de gedragscode voor promotionele kansspelen, die sinds 1 januari van kracht is. Belspellen, waarbij kijkers kunnen inbellen om prijzen te winnen, mogen niet misleidend en onvolledig zijn en ze mogen geen valse verwachtingen wekken bij de deelnemers.

Tegen hoeveel partijen aangifte is gedaan en wie de aanbieders zijn, wil het ministerie niet zeggen. Woordvoerders van RTL, SBS en Tien zeggen dat zij (nog) geen aanklacht hebben ontvangen. De aangiften volgen op circa honderd klachten van onder anderen kijkers. De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft de aangiften in onderzoek. Wie zich niet houdt aan de gedragscode, overtreedt de Wet op de kansspelen en begaat een economisch delict.

Alle Nederlandse commerciële omroepen zenden spelletjes uit waarin kijkers worden opgeroepen telefonisch een doorgaans eenvoudige vraag te beantwoorden. RTL4 zendt bijvoorbeeld het programma 16 miljoen winnaars uit. Bij Tien en de zenders van SBS maken belspellen een flink deel uit van de dagprogrammering. Endemol boekt een omzet van tientallen miljoenen euro’s per jaar met belspellen. Het maximum aan prijzengeld per spel bedraagt volgens de gedragscode 100.000 euro per jaar.

Het College van toezicht op de kansspelen schatte eind 2005 dat Nederlanders jaarlijks 59 à 298 miljoen euro besteden aan gokspelletjes via sms en (mobiele) telefoon. De populariteit van deze spellen groeit, aldus het college.

Toenmalig minister van justitie Donner kondigde vorig jaar aan dat strenger zou worden opgetreden tegen belspellen. Het maximale bedrag per gesprek is inmiddels teruggebracht tot zestig cent. Belspellen zijn aantrekkelijk omdat ze goedkoop te maken zijn en de respons relatief hoog is.