Inval om Yukos bij Price-kantoor

Ruim twintig politiemensen hebben vrijdag een inval gedaan bij het Moskouse kantoor van PricewaterhouseCoopers (PWC). Het accountantsbureau wordt ervan beticht fraude bij het inmiddels bankroete olieconcern Yukos te hebben toegedekt. De onderzoekers namen documenten in beslag en ondervroegen managers.

In de Siberische stad Tsjita worden momenteel voorbereidingen getroffen voor een tweede rechtszaak tegen Yukos-topman Chodorkovski en dienst financiële rechterhand Lebedev. Eerder werden zij al tot acht jaar werkkamp veroordeeld wegens verduistering en oplichting bij de privatisering van een kunstmestfabriek. In de nieuwe zaak gaat het om belastingontduiking ter waarde van 18 miljard euro in de jaren 2002-2004. Dat kan het duo weer vijftien jaar werkkamp opleveren.

Behalve de twee achter de tralies te houden, effent het nieuwe proces de weg voor volledige liquidatie van Yukos. Eind 2004 werd de belangrijkste productie-eenheid Yuganskneftegaz al geveild en belandde die bij staatsolieconcern Rosneft. De restanten – olievelden en raffinaderijen bij Tomsk en Samara – worden mogelijk verdeeld onder Gazprom en Rosneft.

PWC is als controleur van Yukos mogelijk een geval van collateral damage. Hoewel het bedrijf volhoudt niet illegaals te hebben gedaan, wil de openbaar aanklager aantonen dat het tussen 2002 en 2004 miljardenfraude bij Yukos toedekte. Mocht PWC veroordeeld worden, dan kan dat het bureau klanten als de Centrale Bank en stroommonopolie RAO-UES kosten.

PWC staat onder extra druk door een claim van de fiscus voor 18 miljoen dollar aan achterstallige belastingen. Vandaag loopt daarover een zaak bij de arbitragerechtbank te Moskou. Eerder dit jaar werd PWC al gedwongen 110 miljoen euro aan de Russische belastingdienst te betalen in het kader van een ander geschil.

Mogelijk hangt de inval tevens samen met het streven van de belastingdienst en de Centrale Bank om meer toegang te forceren tot vertrouwelijke gegevens van accountantskantoren.