Internet Voorkeur

Moshi-moshi. Dat is Japans voor ‘hallo’. Net zo onbegrijpelijk als de Japanse taal is voor ons westerlingen soms de hele cultuur in het land van de rijzende zon. Video- en animatieartiest Rob Pongi geeft op zijn website op een niet Teleac-achtige manier lessen in de Japanse leefwijze. In 2000 begon hij het nachtleven in het uitgangsdistrict Roppongi in Tokio te filmen. Inmiddels staan ruim 200 video’s, 3D-animaties en foto’s, gemaakt door Pongi zelf of door Japanse filmmakers, op internet. De filmpjes gaan al lang niet meer alleen over stappen in de Japanse hoofdstad en in plaats van pure documentaires maakt de videokunstenaar ook satirische spotjes met daarin fictieve elementen. Een van de filmpjes op de site is ‘Scenes from Nikko’. Hierin krijgt de kijker beelden, opgenomen in de Toshogu schrijn, te zien. Naast biddende mensen toont Pongi Japanse gelukskatten in deze video. Cultuurlessen tussen kunst en kitsch. En dat is nou juist wat de Japanse cultuur uitmaakt.

Bekijk meer video’s over het leven in Japan op www.robpongi.com