Inter de sterkste in derby van Milaan

Zowel de supporters van Internazionale als van AC Milan mochten getuigen zijn van de derby van Milaan. Inter won alweer.

Even leek het erop dat de 266ste Derby della Madonnina tussen twee van de drie meest succesvolle Italiaanse voetbalclubs alleen door seizoenkaarthouders van Internazionale kon worden bezocht. Maar eind februari gaf het Italiaanse ministerie van Sport toch toestemming voor vrije kaartverkoop voor de stadsderby met AC Milan. En dus konden de fans van de rossoneri toch de door de aanhang van Internazionale uitgefloten Milan-spits Ronaldo toejuichen.

Het Giuseppe Meazza-stadion, dat bij thuiswedstrijden van AC Milan de naam San Siro draagt, is een van de drieëntwintig stadions in de twee hoogste Italiaanse voetbalcompetities die weer zijn opengesteld voor publiek. De Italiaanse regering stelt sinds begin februari nieuwe eisen aan de beveiliging van stadions na supportersrellen op Sicilië tussen fans van Palermo en Catania. Daarbij vielen honderd gewonden en kwam politieagent Filippo Raciti om het leven.

Maar veel Italiaanse clubs konden niet voldoen aan de strengere voorschriften en moesten zonder publiek spelen. Veel profclubs zijn gehuisvest in verouderde stadions en kampen met een soortgelijk probleem als Engelse clubs in de jaren negentig. In Groot-Brittannië moesten in ruim een decennium alle stadions worden omgebouwd tot all seated (alleen zitplaatsen). Dit naar aanleiding van de Hillsborough-ramp in 1989 waarbij 96 supporters van Liverpool stierven door verdrukking op een overvolle staantribune omgeven door hekken. Later werd de regel gedeeltelijk teruggedraaid.

De nieuwe Italiaanse veiligheidseisen met betrekking tot bewakingscamera’s, elektronische toegangspoortjes, voorselectie van supporters, vuurwerkverboden, meldingsplichten voor hooligans en controle op de kaartverkoop lijken op korte termijn onhaalbaar voor vooral de kleinere profclubs. Italiaanse media meldden dat het tot het najaar kon duren voordat alle clubs de maatregelen zouden hebben doorgevoerd.

Dus werd de gestaakte competitie begin februari hervat met vier Serie A-duels zonder publiek. Enkele dagen na de speelronde gaf de Europese voetbalbond UEFA toestemming voor Champions League-wedstrijden met publiek in het in allerijl aangepaste San Siro. En eind vorige maand gaven de Italiaanse autoriteiten in twaalf plaatsen toestemming voor publiek in stadions. In Bergamo, Empoli, Florence, Lecce, Livorno, Perugia, Pescara, Triëst, Udine en Verona zijn echter alleen seizoenkaarthouders welkom. De arena’s in Modena en Messina werden volledig vrijgegeven.

Duizenden toeschouwers passeerden zaterdag de nieuwe toegangspoortjes van Giuseppe Meazza, waar het duel tussen de twee Milanese clubs eindigde in een overwinning voor Internazionale (2-1). Milan kwam vlak voor rust op voorsprong door een doelpunt van de van Real Madrid overgekomen Ronaldo. De Braziliaan, die in het verleden ook voor Internazionale speelde, scoorde op aangeven van Gennaro Gattuso. De nerazzuri kwamen ondanks het uitvallen van Fabio Grosso en Olivier Dacourt toch op gelijke hoogte.

Julio Ricardo Cruz schoot de bal in nadat doelman Dida een voorzet van Zlatan Ibrahimovic niet onder controle kreeg. De Zweedse oud-Ajacied maakte een kwartier voor tijd zelf het winnende doelpunt op aangeven van de Argentijnse aanvaller die eerder voor Feyenoord speelde. Eerder dit seizoen eindigde de Milanese stadsderby in 4-3 voor Inter. Het was voor het eerst sinds 1982 dat Milan twee keer in één seizoen werd verslagen door zijn aartsrivaal.

Inter is koploper en heeft zestien punten voorsprong op nummer twee AS Roma, dat door onder andere twee doelpunten van Francesco Totti met 3-1 won van Udinese. AC Milan, dat de competitie begon met acht punten in mindering wegens betrokkenheid bij het fraudeschandaal, staat zesde.

    • Michiel Dekker