In Nederland sluiten we liever de ogen

Wie heeft het nog over de kwetsende spreekkoren in de Nederlandse voetbalstadions? De aanhang van Feyenoord begeleidde gisteren balcontacten van AZ-speler Nourdin Boukhari met het geluid van blatende schapen, de moeder van scheidsrechter Eric Braamhaar werd uitgemaakt voor ‘hoer’ en supporters die voor het einde van de wedstrijd het stadion verlieten waren ‘joden’ in de ogen van het Rotterdamse legioen. Supporters van FC Twente scandeerden ‘hamas, hamas, joden aan het gas’, tegen de bezoekers van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Maatregelen werden niet genomen. Alsof we met z’n allen zo langzamerhand geaccepteerd hebben dat dit soort randverschijnselen nu eenmaal bij het voetbal horen. Zoals het Nederlandse voetbalpubliek zich de laatste decennia ook maar heeft neergelegd bij de normvervaging rond de velden. Wie kijkt er nog van op dat fans van de uitspelende club doorgaans niet in contact kunnen komen met de aanhang van de thuisclub? Het afschermen van supportergroepen met behulp van containers, helikopters, paarden en de mobiele eenheid en aparte vakken is al jaren gemeengoed. Dat gezinnen met kinderen vrijwel niet met goed fatsoen een uitduel van hun favoriete club kunnen bezoeken is hier geen item. Of neem twee broers die er een verschillende clubliefde op nahouden. De één is voor Ajax, de ander voor PSV. Nee, natúúrlijk kunnen die aanstaande zondag in het Philips Stadion niet naast elkaar op de tribune zitten. Die tijd ligt nu eenmaal ver achter ons, zo luidt de redenering. Een ander stokpaardje van de KNVB is de zogenoemde voetbalwet naar Engels voorbeeld. Zolang de Nederlandse overheid die niet invoert, zouden de bond en de clubs bijna machteloos zijn. In Engeland mogen ze misschien over strengere wetgeving beschikken, maar veel belangrijker is het wederzijds respect dat daar nog wel bestaat voor elkaar. Fans van Liverpool en Everton ‘haten’ elkaar, maar ze kunnen ook samen bier drinken. In de Premier League worden racistische spreekkoren niet gedoogd, gebruiken stewards en politie woorden als please en thank you en gaan hele families naar het voetbal. Tegen rottigheid wordt opgetreden. In Nederland sluiten we liever de ogen.

Koen Greven

    • Koen Greven