Ik heb het gehad met dit land

Veel Nederlanders gaan voorgoed naar het buitenland

En dus is het druk op de jaarlijkse emigratiebeurs. Maar waarom willen ze weg?

Stel, je komt met een lekke band langs de kant van de snelweg te staan. En niemand die stopt om je te helpen. Een nachtmerrie voor Piet Weeling (54). En dus oriënteerde deze rasechte Amsterdammer zich tijdens de emigratiebeurs in Nieuwegein, afgelopen weekeinde, op een definitief vertrek uit Nederland.

Hij is niet de enige. Emigreren is populair. Het aantal emigranten nam in de eerste negen maanden van 2006 toe tot honderdduizend, bijna 12.000 meer dan in de eerste negen maanden van 2005, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar verwachting hebben vorig jaar in totaal 130.000 Nederlanders hun land verlaten. Niet eerder was dat aantal zo hoog.

De jaarlijkse emigratiebeurs in Nieuwegein speelt handig op deze trend in. De beurs, die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden, trok afgelopen weekeinde een recordaantal van ongeveer negenduizend bezoekers.

Maar waarom besluiten veel Nederlanders hun heil elders te zoeken?

Voor Dianne de Geus (41) is dat duidelijk. „Wij hebben het wel een beetje gehad met Nederland”, zegt ze. Samen met haar man Ronald (39) en hun zoon Giovanno (20) brengt ze voor de eerste keer een bezoek aan de beurs. Vooral de bureaucratie in Nederland is de familie een doorn in het oog. „Elke keer als je in Nederland iets op wilt bouwen, zorgt de regering dat het op een of andere manier weer afgebroken wordt”, vindt Dianne.

Neem de toenemende vergrijzing. Ze is bang dat de huidige groep veertigers en vijftigers geen beroep meer kan doen op ouderdomsvoorzieningen, omdat ze niet meer te betalen zijn. „Waarom heb je dan al die jaren gespaard?” vraagt ze zich schouderophalend af.

Ook Ron van Hielten (52) en zijn vrouw Ivon (54) maken zich zorgen over hun oude dag. „Voorheen wist je dat je op je vijfenzestigste kon stoppen met werken. Nu wil de politiek dat ik tot mijn zevenenzestigste doorga. Ik ben bang dat als ik straks zeventig ben, nog steeds moet werken”, zegt Ron. Het echtpaar heeft het oog laten vallen op Australië. Ze hebben het land een aantal keren bezocht en hebben er familie wonen. Bovendien is de vraag naar geschoolde chauffeurs in Australië hoog en Ron is werkzaam als buschauffeur. „Wij kunnen ons daar nu nog nuttig maken. Het is nu of nooit”, aldus Ivon.

Amsterdammer Piet Weeling wil naar Canada. De mentaliteit van het volk en de ongerepte natuur spreken hem aan. Volgens Weeling genieten de mensen in Nederland te weinig van het leven. „In Nederland wordt je geleefd. Iedereen wil maar hebben, hebben, hebben. Mensen gunnen elkaar helemaal niets meer. Ik vertrek liever vandaag dan morgen. Dan kan ik weer genieten van het leven.”

Niet alleen Nederlanders lijken snel uit hun vaderland te willen vertrekken. Mede door het internationale karakter van de beurs, de voertaal is veelal Engels, is het aantal buitenlandse bezoekers hoog. Zoals het Duitse echtpaar Manuela (36) en Andreas (35) Jantke. Het stel wil verhuizen naar de Verenigde Staten of Australië.

Want: er is te veel mis in Duitsland. „Te veel om op te noemen”, verzucht Andreas. „Hard werken wordt niet beloond door de staat. Als je in Duitsland niet werkt, is het erg makkelijk om aan een uitkering te komen. Er is geen prikkel om te werken.” Daarnaast vindt het Duitse echtpaar de belastingen te hoog en de gevangenisstraffen te laag. „Het is toch belachelijk dat je een hogere gevangenisstraf krijgt als je de belasting ontduikt dan als je iemand vermoordt?”, zegt Andreas.

Zelf emigreren? Vind meer informatie en zoek weblinks op: www.ajuus.nl

    • Renée Heidekamp