Ik geloof, maar waar vind ik mijn ware Jakob?

Gelovige vrijgezellen hebben moeite met het vinden van gelijkgestemde partners.

Daarom organiseert 316Reizen speciale relireizen voor christelijke singles.

Illustratie Jeroen de Leijer Leijer, Jeroen de

Samen werken, samen leven... samen reizen. Het motto van het nieuwe christelijk-rode kabinet kan eindeloos worden uitgebreid tot allerlei ‘samen’-varianten. Bijvoorbeeld tot reizen voor christelijke singles. Het is voor de gelovige alleenstaande tenslotte allesbehalve eenvoudig een partner te vinden die de bijbel hooghoudt.

Een gat in de markt waar de Amsterdamse reisorganisatie 316Reizen handig op inspringt met speciale stedentrips. Nadat zestig gelovigen in december vorig jaar meegingen met de eerste reis naar Parijs, gaat de eerstvolgende trip volgende maand naar Londen.

„De behoefte van christelijke jongeren om een gelijkgestemde partner te vinden, is veel groter dan bij niet-religieuze mensen”, weet Jaap Koelewijn (27), organisator van 316Reizen. Een naam die verwijst naar Johannes 3 vers 16, waarin onder meer staat: ‘opdat een ieder die Hem gelooft, niet verloren ga maar eeuwig leven hebbe’.

„Je hebt onder christenen allerlei varianten, van gereformeerd vrijgemaakt tot zwaar reformatorisch. Maar het maakt voor de meesten niet zoveel uit bij welke kerk je aanstaande geliefde precies hoort. Je bent al blij als de ander überhaupt gelooft.”

Koelewijn – sportief kort, blond haar, geruit overhemd en spijkerbroek – organiseert de reis nu voor de tweede keer. Voor een redelijk tarief met elkaar op vakantie gaan, dat is zijn doel. De kleine driehonderd euro die de vierdaagse reis naar Londen kost, is dan ook inclusief busreis, hotelovernachtingen en uitstapjes als een rondvaart over de Theems en een middeleeuws feest in de Beefeater.

De reis is uit nood geboren, toen Koelewijn een tijd geleden zelf vrijgezel werd. Als organisator van 316Reizen, die zich vooral richt op jongeren rond de twintig jaar, zocht hij contact met de christelijke datingsite ChristianMatch, de grootste in zijn soort in Nederland. Koelewijn wilde de wat oudere singles achter de computer vandaan halen en elkaar tijdens een reisje ontspannen laten ontmoeten.

„Er zijn in Parijs geen vonken overgesprongen. Voor zover ik weet dan”, zegt Koelewijn met een glimlach. „Al was er wel een stelletje dat elkaar de week ervoor via de datingsite had leren kennen. Die waren helemaal verliefd.”

Nico van Zelst (32) uit Waalwijk was een van de deelnemers aan de Parijs-reis. De ware liefde heeft hij er niet gevonden, wel een leuke nieuwe vriendenclub. „Iedereen vertelde dat ze écht niet op zoek waren naar iemand anders. Dan dacht ik, dat zal wel. Ik vond het eerlijk gezegd ook best eng. Het was de eerste keer dat ik alleen op vakantie ging, maar in de bus was het meteen gezellig. Toen we samen gingen bidden, was het ijs gebroken. Al hebben we verder niet veel meer samen gebeden.”

„We hadden ook geen officiële dagsluiting ingepland”, legt Koelewijn uit. „Bij de jongerenreizen, als we naar Turkije, Kroatië of Italië gaan, hebben we aan het einde van de dag een groepsgesprek. Dan praten we over de bijbel, maar ook over een onderwerp als vriendschap. Bij de vrijgezellenreis kwam iedereen op verschillende tijden terug bij het hotel, dus daar was geen ruimte voor. Toch hadden we wel mooie discussies over het geloof. Dat is een leuke plus aan je vakantie: dat je samen gelovig bent.”

Bij de komende reis naar Londen gaan een paar dingen anders. De leeftijdsgroep wordt uitgebreid van 25 tot 39 jaar. En de bingo in de bus wordt vervangen door speeddaten. In de buitenste rij stoelen gaan de vrouwen zitten, in de rij bij het gangpad de mannen. Dan mogen ze tien minuten met elkaar praten en vervolgens schuiven de heren één stoel door. Zo kunnen ze elkaar wat sneller leren kennen, al geeft Koelewijn er zeker geen flirtles bij.

De verdeling van de slaapkamers in het hotel is ook wat vrijer dan bij de reis naar Parijs. De deelnemers mogen zelf kiezen met wie ze de kamer delen, onder één strikte voorwaarde: mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen. Koelewijn: „Daar is geen gemor over.”

En omdat er deze keer een vol weekend in de reis valt, wordt de zondagsrust gerespecteerd. Er is die dag niets ingepland, zodat sommigen naar Windsor Castle kunnen gaan en anderen helemaal niets hoeven te doen.

Deelnemers aan de christelijke singlesreizen komen uit het hele land, maar vooral uit de Biblebelt, weet Koelewijn die zelf uit Spakenburg komt.

„Misschien was het daardoor soms wel een beetje braaf”, zegt Marja van den Berg (30) terugkijkend op de reis naar Parijs. „Ik ben zelf vrij modern en tolerant, maar soms had ik wat minder aansluiting. Sommigen hebben heel veel regeltjes die ze na-leven.”

Toch is ze zeker blij met een christelijke organisatie op pad te zijn gegaan. „Ik zou best wel weer een partner willen, het liefst een christelijke. Ik heb ook een paar keer een relatie gehad met een niet-christelijke man. Dat is toch anders. Als er bijvoorbeeld problemen zijn, val ik terug op het geloof. Wanneer je partner daar helemaal niets mee heeft, is dat lastig.”

Meer informatie op www.christianmatch.nl. Inschrijven (299 euro) kan tot en met morgen

    • Jessica van Geel