Huntelaar scherp? Dan wint Ajax

Klaas Jan Huntelaar had met drie goals een belangrijk aandeel in de zege van Ajax.

‘Hij zou niet kunnen samenspelen met sommige teamgenoten? Flauwekul!’

Ajacied Klaas Jan Huntelaar kopt de gelijkmaker binnen, zijn eerste van drie doelpunten. Foto ProShots seizoen 2006 / 2007, enschede, 11-03-2007, ere divisie , fc twente - ajax , klaas jan huntelaar maakt gelijk Pro Shots

Het zal gezien de schouderklopjes bij de ‘publiekswissel’ in de slotfase niet bewust zijn geweest, maar Ajax-trainer Henk ten Cate liet na afloop van het duel met FC Twente op de persconferentie een lofzang op Klaas Jan Huntelaar achterwege. Toch had de grillige spits een groot aandeel in de verrassend royale 1-4 overwinning van Ajax op FC Twente. De revelatie uit Enschede was een jaar in eigen huis ongeslagen geweest.

Huntelaar maakte gisteren drie doelpunten, de een nog fraaier dan de andere. De topscorer van vorig seizoen kan het verschil maken voor Ajax. Het valt op dat de Amsterdamse ploeg in belangrijke mate afhankelijk is van zijn scherpte. Als Huntelaar op dreef is, kan Ajax zelfs met een matige ploeg nog heel wat winnen, zo bleek vorig seizoen. Als de goaltjesdief zijn dag niet heeft, kan Ajax van elke ploeg verliezen. Dat was vorige week het geval tegen Heerenveen.

Daarom nam Ten Cate ook een groot risico toen hij van ‘The Hunter’ dit seizoen meer verwachtte dan alleen doelpunten. Hij moest sterker worden aan de bal. Maar kun je iemands speelstijl zo nadrukkelijk veranderen? En welk doel dient dat? Ook tegen Twente verspeelde Huntelaar nog wel eens de bal. Of ontbeerde hij snelheid om een tegenstander te passeren. Maar wat telde, waren zijn drie doelpunten.

Het is Huntelaars grote gave dat hij steeds op de goede plek staat. Dan blijkt het soms nog maar een koud kunstje om de bal in het net te werken. Een verdediger hoeft zich bij een aanval van Ajax voornamelijk te focussen op Huntelaar. En toch weet de international zich zo op te stellen dat hij een vrije scoringskans krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de 21ste minuut toen Huntelaar een voorzet van Urby Emanuelson feilloos inkopte en daarmee Ajax weer naast FC Twente bracht (1-1). Twente-trainer Fred Rutten: „Het was zowel een kwaliteit van Klaas Jan als een verdedigingsfout dat dit allemaal kon.”

Binnen tien minuten zette Huntelaar zijn ploeg ook op een voorsprong, uit een vrije trap. Het is gebruikelijk dat Wesley Sneijder voor het doel van de tegenstander de vrije trappen neemt. De middenvelder stond inderdaad ook bij de bal. Maar Huntelaar aarzelde niet en schoot tot verrassing van iedereen. Dat was afgesproken, zo bleek later. „Assistent-trainer Alfons Groenendijk had tegen mij gezegd: jij neemt de eerste vrije trap, dus deed ik dat”, verklaarde Huntelaar droogjes. „Ik had er deze week op de training ook al één ingeschoten.” Groenendijk bevestigde: „Sneijder en Huntelaar kunnen beiden een vrije trap goed nemen, maar nu was Klaas Jan aan de beurt.”

Twente-doelman Sander Boschker werd door het schot van Huntelaar volledig verrast. Het leek of hij naar de verkeerde hoek slofte. „Dat was eigenlijk ook zo”, bekende de man uit Lichtenvoorde, die nu al zestien seizoenen bij Twente onder lat staat. „Ik zag door de opstelling van de muur niet dat Huntelaar de vrije trap nam. Ik kon dus evenmin de bal zien aankomen. Dus koos ik maar voor een willekeurige hoek. Ik ben nooit goed in gokken geweest.”

Zelf vond Huntelaar zijn derde treffer de mooiste van de dag. Opnieuw was Emanuelson zijn aangever. Maar ook het doelpunt van Ryan Babel was van grote schoonheid. Na een dribbel schoot de linkerspits de bal van ver laag en hard in de hoek. Met een totaal van vijftien competitiedoelpunten heeft Huntelaar nog niet de helft van zijn productie van vorig seizoen bereikt. Toen bleef de teller op 33 treffers stilstaan, een serie die hij vijftien duels in dienst van Heerenveen en evenveel wedstrijden in het shirt van Ajax vergaarde.

Volgens Ten Cate toonde deze wedstrijd aan dat er geen enkele twijfel heeft bestaan over het functioneren van Huntelaar. En dat er evenmin sprake zou zijn van enige frictie tussen speler en trainer. „Hij zou ook niet goed kunnen samenspelen met bepaalde teamgenoten. Allemaal flauwekul”, meende Ten Cate.

Was Ajax gisteren mede dankzij Huntelaar nu zo sterk, of Twente zo zwak? In elk geval had de ploeg met het fanatieke publiek zijn dag niet. In de optiek van Rutten was in deze confrontatie het verschil tussen top en subtop zichtbaar. En onder subtop rangschikte hij dus zijn eigen team dat door een zege op de tweede plek had kunnen komen. „We geven wel vaker zoals vandaag wat kansjes weg”, lichtte Rutten toe. „Daar kunnen onze tegenstanders lang niet altijd van profiteren. Maar Ajax strafte dat vandaag meedogenloos af.” En Boschker: „FC Twente bestaat niet volledig uit nuchtere Tukkers. Sommige spelers zijn te druk bezig geweest met dit duel. We waren te snel geïmponeerd.”

Ten Cate had achteraf wel een speciale vermelding voor debutant Gregory van der Wiel. De twintigjarige debutant uit Amsterdam-Osdorp, voormalige speler van amateurclub DCG en eerstedivisionist Haarlem, hield zich als vervanger van Jaap Stam inderdaad goed staande in het centrum van de verdediging. „Dat was imponerend om te zien”, aldus Ten Cate.

    • Erik Oudshoorn