Hoeveel willen de VS weten?

Hoeveel gegevens willen de Amerikanen hebben over Nederlandse bankklanten?

Privacywaakhond CBP en politici willen dat de banken meer duidelijkheid geven.

Minister Bos (PvdA, Financiën) moet ervoor zorgen dat De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op het bankwezen, beter samenwerkt met privacywaakhond CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Daarbij gaat het vooral om het doorgeven van gegevens van Nederlandse bankklanten aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dat zeggen partijen in de Tweede Kamer in reactie op forse kritiek van CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm op De Nederlandsche Bank, afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad.

Kohnstamm vindt dat de Bank het CBP ten onrechte niet inlichtte over illegale overdracht van klantgegevens van banken aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat gebeurde in het kader van de zogenoemde SWIFT-affaire. Vorig jaar werd bekend dat er via deze Belgische organisatie, die voor duizenden banken internationale overboekingen verwerkt, gegevens van Europese klanten aan de VS worden verstrekt. Het zou daarbij vooral gaan om gegevens die de Amerikanen willen hebben in het kader van terreurbestrijding.

Het CBP eist dat de banken hun klanten schriftelijk inlichten dat de Verenigde Staten in financiële gegevens neuzen. De Nederlandsche Bank, die de toezichthouder is op de bankensector, verzet zich daar vooralsnog tegen.

PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen dat Bos de Bank onder druk zet. Kees Vendrik (GroenLinks): „Het is belachelijk dat DNB als een belangenbehartiger van de banken optreedt. Als het CBP niet genoeg middelen heeft om de banken tot medewerking te dwingen, dan moet DNB daarbij helpen. Het zijn immers collega’s.”

Behalve in de SWIFT-affaire vragen de Amerikanen in toenemende mate gegevens van klanten op bij Europese banken in de VS. De Rabobank erkende zaterdag dergelijke verzoeken te honoreren, terwijl dat volgens de Nederlandse wet niet mag. Dit weekend bleek uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat de politiedienst FBI de laatste jaren tienduizenden onwettige verzoeken tot informatie heeft ingediend bij banken, telefoonbedrijven en internetproviders. De helft van de verzoeken betrof buitenlanders.

De PvdA wil dat de verschillende vormen van gegevensverstrekking aan de VS worden onderzocht: „Ik wil weten welke afspraken er met de Amerikanen zijn gemaakt. Als die er niet zijn, dan moet Nederland opheldering vragen en niet braaf achter Amerika blijven aanrennen”, aldus woordvoerder Ferd Crone.

Vendrik wil dat de regering zich over de gegevensverstrekking uitspreekt. Ewoud Irrgang (SP) zegt niet meer te weten „welke versie hij moet geloven”. „Vorig jaar kregen we van minister Zalm (VVD, Financiën) te horen dat met SWIFT eigenlijk niet zoveel aan de hand was. Nu blijkt dat het CBP daar heel anders over denkt.” Fractievoorzitter Pechtold (D66) eist dat de banken „op zijn minst” hun klanten informeren over wat er met hun gegevens gebeurt. „En dan niet met een kleine advertentie achterin de krant, maar met een goede brief.”