Harde woorden tussen VS en Iran bij Irak-conferentie

Bagdad. Tijdens het eerste directe overleg tussen de Verenigde Staten en Iran sinds het begin van de oorlog in Irak zijn harde woorden gevallen. Beide landen gaven elkaar de schuld van de crisis tijdens de internationale conferentie zaterdag over het beteugelen van het geweld in Irak. Labid Abbawi, een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken die bij het overleg in Bagdad aanwezig was, zei dat er ruzie uitbrak tussen de Iraanse en de Amerikaanse afgezanten. Hij wilde niet in details treden. Hoewel er geen concrete afspraken zijn gemaakt, waren de aanwezige landen het erover eens dat het van groot belang is om te voorkomen dat het sektarische geweld in Irak zich verspreid over de regio. Zowel Iran als de VS noemden de gesprekken na afloop ”constructief”. Bij twee zelfmoordaanslagen in Bagdad kwamen gisteren zeker 47 mensen om en raakten 33 mensen gewond.