Een zwoele rioja voor deze ram

André Hazes zou verzot moeten zijn geweest op een wijn die gemaakt is van chardonnay-druiven. En Beatrix moet smelten voor een Australische shirazwijn. Althans, dat zeggen de experts: vinoloog Ellen Dekkers en astrologe Dorien de Vries.

Samen met slijterijketen Mitra proberen Dekkers en De Vries het ‘wijnbeleven’ naar een hoger plan – de sterren – te tillen. Voor ieder teken van de dierenriem hebben ze een wijn geselecteerd. Zo is de stier een echte lekkerbek. Bij hem hoort een elegante wijn uit de noordelijke Bordeaux. Die past namelijk ook goed bij z’n koppigheid en creativiteit. De altijd gedisciplineerde en plichtsgetrouwe steenbok kan het best zijn heil gaan zoeken bij een frisse sauvignon blanc uit Chili.

Dit soort concepten komen op mij altijd wat vergezocht over. Vriendinnen die niet weten wat voor wijn ze als cadeautje moeten kopen en dan dus gemakshalve maar een sterrenbeeldwijn kiezen. Wel, dat bleek nu precies wat Mitra, die zo’n driehonderd winkels voornamelijk buiten de randstad bezit, met dit concept wil. Hippe, jonge vrouwen tot een aankoop verleiden. De meesten lopen nu misschien uit drempelvrees de slijterij voorbij, om bij de supermarkt hun keuze te maken. Dit zou dé doelgroep moeten zijn. Sleur ze die drempel over en laat ze kennismaken met een sterrenbeeldwijn gehuld in een gelikte verpakking.

Ik vond dat er tussen de twaalf door Ellen Dekkers geselecteerde wijnen een aantal zaten die ik niet direct zou kiezen, maar de totale range gaf wel een goed beeld van het aanbod van de slijterijketen. Van zeer lichtvoetige wijnen tot stevige krachtpatsers. Zoals de Faustino VII, een rode rioja uit Spanje voor nog geen acht euro. Die zie ik zo vaak in de schappen liggen, dat ik daardoor niet snel geneigd ben om hem te beschrijven. Ik heb hem toch maar eens geproefd. Een heel zwoele rioja, die gemaakt is van hoofdzakelijk tempranillo-druiven en zo’n tien maanden op Amerikaanse eikenhouten vaten heeft gelegen. Een wijn die je met gemak bij stevig wild kunt drinken. Hij zou uitermate geschikt zijn voor boogschutters. Deze avontuurlijke, spontane en initiatiefrijke ram lustte hem anders ook erg graag.

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl www.sterrenwijnen.nl

    • Cuno van 't Hoff