een weekeinde vol voetbal

Koploper PSV, dat zich woensdag nog ten koste van Arsenal plaatste voor de kwartfinales van de Champions League, kwam tegen de nummer zestien in de Nederlandse competitie niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Voor Excelsior is het de eerste keer dit seizoen dat het de nul houdt, voor PSV de zestiende keer dat het in een competitieduel geen treffer incasseerde. Geen andere club in de eredivisie wist zo vaak haar doel leeg te houden dit seizoen. Erger dan het puntenverlies voor PSV is de blessure van Alex. De Braziliaan viel uit met een hamstringblessure en is mogelijk de rest van het seizoen uitgeschakeld. Trainer Ronald Koeman kon gisteren nog geen uitsluitsel geven over de ernst van de kwetsuur. Vandaag wordt in het ziekenhuis een MRI-scan gemaakt van het bovenbeen van Alex. „Maar voor een gescheurde hamstring staat een herstel van zes à zeven weken. Zo lang duurt het seizoen ook nog.”

FC Groningen verloor voor de twaalfde keer op rij bij Willem II. De ploeg van trainer Ron Jans eindigde nu op 3-0. De laatste keer dat Groningen in Tilburg wist te winnen was op 30 maart 1991 (1-2). Willem II stond al na 43 seconden 1-0 voor. Een vrije trap van Kevin Bobson werd door Cristiano met het het hoofd succesvol verlengd. De treffer is de op twee na snelste dit seizoen in de eredivisie. Alleen Arnold Kruiswijk – na 9 seconden in eigen goal tegen Heracles – en Leonardo – na 35 seconden namens NAC tegen ADO – scoorden sneller.

RKC-doelman Erwin Lemmens is enkele weken uit de roulatie. De Belg heeft in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (1-0) bij een botsing met tegenstander Petter Hansson zijn neus gebroken en tevens een kleine fractuur in zijn jukbeen opgelopen. Lemmens, die schuldig was aan het doelpunt, moest in de 79ste minuut van het veld met een bebloed gezicht.

Barcelona heeft in eigen huis een pijnlijke nederlaag tegen aartsrivaal Real Madrid voorkomen. Barça speelde ruim 45 minuten met tien man, nadat Oleguer vlak voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. Dankzij een bevlieging van uitblinker Lionel Messi in blessuretijd eindigde Barcelona-Real Madrid in 3-3. Messi was met drie treffers de grote man bij Barcelona, Ruud van Nistelrooy scoorde twee keer namens Real, waaronder uit een strafschop. De twee Spaanse topploegen speelden de frustraties van zich af na de uitschakeling door Liverpool (Barça) en Bayern München (Real) in de Champions League. De formatie van coach Frank Rijkaard kwam dankzij het gelijkspel weer op gelijke hoogte met koploper Sevilla, dat verloor bij Gimnàstic (1-0).

Rafael van der Vaart kan binnen afzienbare tijd mogelijk een aanbieding van Bayern München verwachten. De aanvoerder van Hamburger SV staat er bijzonder goed voor bij Franz Beckenbauer, de voorzitter van Bayern. „Van der Vaart zou heel goed bij Bayern passen. Hij heeft het juiste kaliber, maar ik verwacht niet dat HSV hem zomaar wil laten gaan.” Gisteren speelde HSV tegen Bayer Leverkusen 0-0. Van der Vaart miste een strafschop. Daarmee kwam een einde aan de zegereeks van HSV – van vier duels – in de strijd tegen degradatie. De ploeg is na de komst van trainer Huub Stevens opgeklommen van de laatste naar de twaalfde plaats.

Oud-Feyenoorder Salomon Kalou heeft een belangrijk doelpunt gemaakt. Vier minuten voor tijd schoot de aanvaller Chelsea naast Tottenham Hotspur in de kwartfinales van het toernooi om de FA Cup: 3-3. Maandag 19 maart is de replay. Ook Manchester United en Middlesbrough (2-2) gaan dan op herhaling.

Internazionale kan het Italiaanse kampioenschap nauwelijks nog ontgaan. De derby tegen AC Milan eindigde in 2-1, in het voordeel van Inter. Milan was in de eerste helft op voorsprong gekomen door de Braziliaanse aanwinst Ronaldo. De koploper van de Serie A reageerde na de entree van de Argentijn Julio Ricardo Cruz. De oud-Feyenoorder stond welgeteld elf seconden in het veld, als vervanger van zijn landgenoot Hernan Crespo, toen hij scoorde. Hij stelde bovendien een kwartier voor tijd zijn collega Zlatan Ibrahimovic in staat voor de 2-1 te zorgen.

Koploper Celtic heeft in de Schotse competitie met 1-0 verloren van de nummer twee Rangers. Het was de eerste thuisnederlaag in de competitie dit seizoen voor de ploeg van Jan Vennegoor of Hesselink en Evander Sno. Verdediger Ugo Ehiogu scoorde in de tweede helft met een fraaie omhaal in zijn eerste Old Firm. Ondanks het verlies staat Celtic nog zestien punten voor op Rangers.