Duitsland wordt bedreigd met terreuraanslagen

Islamitische extremisten hebben afgelopen weekeinde Duitsland gedreigd met terroristische aanslagen en moord op twee in Irak ontvoerde Duitsers. De extremisten eisen dat Duitsland zich terugtrekt uit Afghanistan. Duitsland heeft sinds 2002 soldaten in Afghanistan en besloot vrijdagmiddag om ook Tornado-gevechtsvliegtuigen in te zetten voor verkenningsmissies.

Zaterdag toonden Arabische tv-zenders een video van een tot dan toe onbekende groepering die zich „Pijlen van Rechtschapenheid” noemt. De groep heeft vier weken geleden in Irak twee Duitse staatsburgers ontvoerd: een 61-jarige vrouw en haar volwassen zoon, die al langer dan twintig jaar in Irak wonen. De vrouw is getrouwd met een Iraakse hoogleraar. Op de video doet ze een emotioneel beroep op kanselier Merkel. „We zijn toch ook Duitsers. Ik word hier vastgehouden, een hele tijd al, en ik vraag u mij te helpen.” De gijzelnemers gaven de Duitse regering tien dagen om Duitse troepen uit Afghanistan terug te trekken.

Afgelopen weekeinde werd ook een videoboodschap gepubliceerd op het internetforum „Stem van het Kalifaat” waarin Duitsland en Oostenrijk worden opgeroepen soldaten uit Afghanistan terug te trekken. De samenwerking van Duitsland „met de Verenigde Staten tegen de islam en de moslims” brengt de veiligheid in Duitsland in gevaar, aldus de boodschap. „Deze oorlog is niet jullie oorlog en jullie kunnen het je niet permitteren”, zegt een gemaskerde man op de video.

In Berlijn houdt men er rekening mee dat de ontvoerders criminele motieven hebben en zich verschuilen achter een politieke boodschap. Eigenlijk zou het ze te doen zijn om losgeld en niet om een politieke doelstelling. Het is de derde keer dat Duitsers in Irak worden ontvoerd. Vorig jaar werden twee ingenieurs uit Leipzig gekidnapt, in 2005 werd de archeologe Susanne Osthoff gevangen genomen. Vermoedelijk kwamen de drie vrij nadat losgeld werd betaald.