Demy de Zeeuw aast op echte kans in Nederlands elftal

Demy de Zeeuw behoort tot de voorselectie van Oranje voor de EK-kwalificatieduels.

Met bondscoach Marco van Basten op de tribune speelde hij uitstekend voor AZ.

Onder het toeziend oog van bondscoach Marco van Basten werd Demy de Zeeuw bij AZ-Feyenoord (0-0) uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De 23-jarige middenvelder van AZ behoort tot de voorselectie van het Nederlands elftal dat binnenkort tegen Roemenië en Slovenië aantreedt. Maar of hij deze maand ook daadwerkelijk zijn debuut in Oranje zal maken is verre van zeker.

Vorige week haalde de voetballer die vorig jaar augustus voor het eerst geselecteerd werd voor Oranje het nieuws met enkele opmerkelijke uitspraken in het weekblad Voetbal International. ‘Aan mijn eerste selectie voor het Nederlands elftal heb ik een kater overgehouden. Het ging lekker en ik trainde ook goed. Desondanks degradeerde ik na het oefenduel tegen Ierland van de bank naar de tribune, daar snapte ik niks van’, liet De Zeeuw optekenen. Over zijn selectie een paar maanden later voor de duels met Bulgarije en Albanië zei De Zeeuw het volgende: ‘Je kunt moeilijk tegen de bondscoach zeggen dat je liever thuis blijft, maar zo voelde het toen wel.’ En over zijn toekomst in Oranje: ‘Ik weet niet of ik word uitgenodigd, maar zoals ik het nu zie, overweeg ik voor AZ te kiezen.’

Na Edgar Davids, Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel was De Zeeuw de volgende speler die kritiek uitte op het Oranje van Van Basten. De bondscoach nam nog voor het duel AZ-Feyenoord contact op met de voormalige speler van Go Ahead Eagles. De Zeeuw haastte zich te stellen dat hij het allemaal niet zo bedoeld had. „Het is niet mijn bedoeling geweest dat het verhaal op deze manier naar buiten kwam”, legde de middenvelder gisteren in het DSB-stadion uit. „Ik stak in die tijd niet goed in mijn vel. Daar had het vooral over moeten gaan. Of ik beschikbaar ben om voor het Nederlands elftal te spelen? Ja, natuurlijk. Dat zou ik een hele eer vinden.”

Vanaf de perstribune sloeg Van Basten gisteren De Zeeuw gade. De bondscoach vulde op papier nauwkeurig de posities in van de 22 spelers van AZ en Feyenoord. De Zeeuw speelde ‘met de punt naar achteren’, zoals dat in voetbaljargon heet. De nummer 20 van de Alkmaarders is na een moeizame periode weer terug op zijn favoriete positie in het elftal van Louis van Gaal. De kleine voetballer probeerde de lijnen uit zetten op het middenveld. Na elf minuten stond De Zeeuw aan de basis van een prachtige aanval die via Shota Arveladze bij Nourdin Boukhari eindigde. De combinatie stierf in schoonheid. Het was tekenend voor het duel tussen de nummers twee en vijf in de eredivisie. AZ wist het Feyenoord van Erwin Koeman bij vlagen te overklassen, maar vergat te scoren. De Zeeuw liep voor rust tegen een gele kaart aan na een harde tackle op Romeo Castelen.

In de tweede helft probeerde de zoon van een Nederlandse vader en een Arubaanse moeder met AZ de overwinning binnen te halen. Zowel Boukhari als Arveladze faalden echter voor het doel van Henk Timmer. „Misschien zijn we wel te geforceerd op zoek gegaan naar een doelpunt”, stelde De Zeeuw teleurgesteld vast. „Je kunt ons vandaag eigenlijk alleen verwijten dat we niet hebben gescoord.”

AZ had gisteren nog zichtbaar last van de wedstrijd die de ploeg vorige week donderdag tegen Newcastle United speelde. Met de 4-2 overwinning deelden de Engelsen ook een mentale tik uit aan de enige overgebleven UEFA-Cupdeelnemer uit Nederland. Vooraf hadden De Zeeuw en zijn collega’s nog de verwachting gekoesterd dat ze de middenmoter uit de Premier League vooral tactisch de baas zouden zijn. Donderdag moet de ploeg in het eigen stadion de misstap zien recht te zetten. Van Basten zal waarschijnlijk als aandachtig toeschouwer in de gaten houden of De Zeeuw opnieuw uitgroeit tot Man of the match.

    • Koen Greven