‘De ontdekking’ is het beste boek

De ontdekking van de hemel (1992) van schrijver Harry Mulisch is verkozen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Dat is in het televisieprogramma De Avond van het Boek 2007 bekendgemaakt.

In januari werd een longlist van 250 titels bekendgemaakt, die door stemming werd gereduceerd tot een shortlist van tien. Op de shortlist zijn in totaal 9.635 geldige stemmen uitgebracht, De ontdekking van de hemel ontving er 1.292. In totaal bevatten 977 van die stemmen een geschreven motivatie, waardoor die stemmen dubbel telden. Daarmee kwam De ontdekking op een puntentotaal van 2.269.

Het verschil tussen het aantal stemmen en het aantal punten leidden tot één verschuiving in de top-10: De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans ontving méér (993) stemmen dan Hersenschimmen (967) van J. Bernlef, maar eindigde lager in de rangschikking omdat Hersenschimmen meer gemotiveerde stemmen kreeg. Hermans ontving voor zijn twee titels samen de meeste stemmen: 1.947. De verkiezing was opgezet door NPS en NRC Handelsblad.