Coureur en sneeuwkettingenverkoper

Autocoureur Tom Coronel rijdt in een nieuwe klasse, het wereldkampioenschap voor toerwagens (WTCC).

Tussen het zakendoen door is Tom Coronel dit jaar weer op de racecircuits te vinden. De 34-jarige coureur die als ondernemer vooral actief is op internet, deed gisteren in het Braziliaanse Curitiba mee aan de eerste race in het wereldtoerwagenkampioenschap, de opvolger van het Europees kampioenschap toerwagens. Coureurs in vier merken strijden tegen elkaar. Gisteren waren de BMW’s oppermachtig, en hielden ze met gemak de Chevrolets, Alfa Romeo’s en de Seats achter zich. Coronel rijdt in een oranje Seat. In de eerste van twee races in Curitiba werd Coronel zesde, in de tweede race achtste.

De hoeveelste raceklasse is dit waar je in uitkomt en wat maakt deze klasse bijzonder?

Coronel: „Ik ben de tel kwijtgeraakt. Dit WK is het heftigste toerwagenkampioenschap, een van de grote kampioenschappen van de [overkoepelende autosportfederatie] FIA, naast de Formule 1 en het rallykampioenschap, met cracks achter het stuur, zoals Larini en Zanardi, en elf races over de hele wereld. Twee keer twaalf ronden explosief racen. En dan vliegen er wel eens een paar deuren en spiegeltjes in de rondte.”

Rijd je dit jaar ook weer de 24 Uur van Le Mans?

„Nee. Ik heb zeven keer aan die race meegedaan, maar dit jaar valt die race samen met de WTCC-race in Brno, in Tsjechië.”

Wanneer is de volgende race?

„In Zandvoort, op 6 mei.”

En wat doe je in de tussentijd?

„Met m’n broer Tim doe ik op RTL nog het tv-programma Auto Experience en ik ben druk op de zaak. Met een maatje heb ik een bedrijf, een beetje tussen Kijkshop en Wehkamp in. Met websites; kinderstoeltje.nl, plasmadiscounter.nl, sneeuwkettingen.com. In Naarden hebben we een showroom en een magazijn. Naar het kartcenter van onze familie heb ik geen omkijken. Daar ben ik aandeelhouder. M’n broers doen het werk.”