7 redenen om thuis te blijven

Keira Knightley

1 Amusement

Modellenavond

RTL5, 20.30-21.25u. Holland’s Next Top Model en om 21.30-22.30u. America’s Next Top Model, finale

De tijd dat modellen letterlijk van de straat geplukt werden, lijkt voorgoed achter ons te liggen. De nieuwe generatie modellen heeft haar bekendheid vooral te danken door deelname aan een van de Next Top Model-shows. In het programma wordt een groep potentiële mannequins opgeleid tot ware topmodellen. Elke aflevering valt een model in spe af. De winnares mag zich een jaarlang het ‘next top model’ noemen en sleept een contract bij een modellenbureau in de wacht. De ‘modellenschool’ is bedacht door topmodel Tyra Banks. Banks hoopte dat het programma zou bijdragen aan een imagoverbetering van het beroep. Of Banks in deze doelstelling is geslaagd, is vooralsnog onduidelijk. Maar het levert in elk geval leuke televisie op. Vanavond is de finale van America’s Next Top Model 6 te zien. Tevens start RTL5 met het tweede seizoen van Holland’s Next Top Model. De presentatie is wederom in handen van Yfke Sturm. Vorig jaar ging Sanne Nijhoff er met de titel vandoor. Het programma legde haar geen windeieren. In januari won ze een contract bij een internationaal modellenbureau, goed voor 250.000 dollar. (RH)

2 Tweedelige serie

Stephen Fry: The secret life of the manic depressive

BBC 2, 00.35-01.40u.

Stephen Fry is vooral bekend geworden dankzij zijn rollen in komische series. Denk aan programma’s als Blackadder, A bit of Fry and Laurie en Whose Line is it Anyway? Echter, het ware leven van Fry bleek helemaal niet zo humorvol. Hij was depressief en wilde zelfs een eind aan zijn leven maken. In deze tweedelige serie spreekt Fry met andere bekende Britten die lijden aan depressiviteit.

3 Talkshow

The Oprah Winfrey Show

RTL 4, 15.30-16.00u.

De koningin van de talkshow ontvangt vandaag huisvrouwen. Niet zodat ze kunnen vertellen over het moederschap, het huwelijk, of de reden waarom ze juist niet buitenshuis werken, maar omdat ze allemaal miljoenen verdienen. In de show vertellen de vrouwen welke vernuftige vindingen hen ongekend rijk hebben gemaakt. Bovendien geven de dames tips: het miljonairschap ligt voor iedereen binnen handbereik.

3 Talkshow

The Oprah Winfrey Show

RTL 4, 15.30-16.00u.

De koningin van de talkshow ontvangt vandaag huisvrouwen. Niet zodat ze kunnen vertellen over het moederschap, het huwelijk, of de reden waarom ze juist niet buitenshuis werken, maar omdat ze allemaal miljoenen verdienen. In de show vertellen de vrouwen welke vernuftige vindingen hen ongekend rijk hebben gemaakt. Bovendien geven de dames tips: het miljonairschap ligt voor iedereen binnen handbereik.

4 Documentaire

Tegenlicht: Videobrieven – Berichten uit de Balkan

Ned. 2, 20.55-21.45u.

De jaren van rampspoed op de Balkan hebben een wig gedreven tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In deze aflevering staat de bevolking van voormalig Joegoslavië centraal. Deze mensen, die elkaar soms al twaalf jaar lang niet onder ogen durfden te komen, kijken naar elkaars boodschappen in beeld. De regie is in handen van Katarina Rejger en Eric van den Broek.

5 Film

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

SBS6, 20.30-23.25u., Gore Verbinski, 2003, VS

Deze piratenfilm in de traditie van de swashbucklers met Errol Flynn, of nog langer geleden Douglas Fairbanks, heeft een unieke oorsprong: hij is gebaseerd op een populaire Disney-pretparkattractie. Regisseur Gore Verbinski en producent Jerry Bruckheimer leveren veel van wat je verwachten kunt, zoals flitsende zwaardgevechten, bollende zeilen, fonkelende dukaten en een meisje in nood. En speciale effecten. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten, en vechten gewoon door. Het fijnst zijn de prestaties van sommige acteurs. Geoffrey Rush is als wrede kapitein Barbossa erg op dreef. En Johnny Depp, die zich modelleerde naar Stones-gitarist Keith Richards, zorgt er als kapitein Jack Sparrow in zijn eentje voor dat de 2,5 uur net niet zo lang lijken. Ook: Keira Knightley en Orlando Bloom. (AW)

6 Kunst maken

Kunst met ketchup

www.ketchupart.com

Sirooptekeningen maken op een pannenkoek is een van de mooiste herinneringen uit de kindertijd. Fascinerende patronen schetsen met een knijpbus, terwijl er langzaam een klieder naar beneden zakt en de verbinding tussen de knijpfles en de pannenkoek blijft bestaan. Ketchupkunst werkt volgens hetzelfde principe. Ketchupkunstenaars gebruiken als attributen enkel een bord en een plastic knijpfles ketchup. (Ook mayonaise is toegestaan.) Maak hiermee een zo mooi mogelijke tekening op je bord, neem er een foto van en mail die door naar ketchupart.com. Het diepere waarom van deze website is misschien niet helemaal duidelijk, maar het idee is wel grappig. Permanent wordt een top-20 tentoongesteld, daarin kun je momenteel onder meer het portret van Mao, de ‘Mao Tse Tschup’, bezichtigen. Je kunt de tekeningen beoordelen, met een maximum van vijf rode tomaatjes. (EB)

7 Sightseeing

Dierentuin in Bembo

www.bemboszoo.com

A is een aapje dat eet uit zijn poot, B is de bakker die bakt voor ons brood. Het versje komt uit een van mijn allereerste kartonboekjes, maar ik kan het zó weer opdreunen. Nederlandse alfabetrijmpjes zijn al meer dan 170 jaar oud en blijven leuk. Elders is het niet anders en altijd weer verschijnen nieuwe varianten. Roberto de Vicq de Cumptich, Braziliaans ontwerper van boekcovers en art director bij HarperCollins, staat volop in die traditie met zijn dierentuinalfabet. A staat bij hem voor antilope en B voor bizon. Als illustratie bij hem geen oubollige aapjes, maar typografie. De Bembo was lang een van de populairste tekstletters voor boeken en voor zijn alfabet beperkt De Vicq de Cumptich zich tot een samenraapsel van letters en leestekens van dat type. Bembo’s Zoo begon als kinderboek, maar internet voegt daar spetterende flash-animaties aan toe. En vergeet niet je geluid aan te zetten! (CJ)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Renée Heidekamp, Carola Janssen en André Waardenburg