Ze kennen hem, allemaal

In geen enkele gemeente wist bij de verkiezingen een regionale partij de meeste stemmen behalen. Behalve op het voormalige eiland Wieringen.

„Ik schijn nogal betrouwbaar over te komen”, zegt Piet Bruijstens. Hij zoekt een verklaring voor het succes bij de Provinciale Statenverkiezingen woensdag.

De 70-jarige Bruijstens was lijsttrekker van de Ouderenpartij Noord-Holland. Op het voormalige eiland Wieringen eindigde de partij met 25,3 procent van het aantal stemmen als grootste van alle partijen. Wieringen is de enige gemeente in Nederland waar een regionale partij als eerste wist te eindigen.

Piet Bruijstens is een regionale beroemdheid. Hij werd geboren in de Amsterdamse Jordaan. Op zijn twintigste kwam hij naar Wieringen. Hij woont in Hippolytushoef, het grootste dorp van Wieringen, waar hij een bar heeft gehad. Hij werd opgeleid als straaljagermonteur, maar werkte vooral als onderhoudsmonteur van vissersschepen. Hij voetbalde twaalf jaar in het eerste elftal van voetbalclub Wiron uit Den Oever, en was twaalf jaar bestuurslid van voetbalclub Succes uit Hippolytushoef. Ook kent iedereen zijn vrouw Annie.

Piet Bruijstens is al twaalf jaar lid van Provinciale Staten in Noord-Holland. Commissaris van de koningin Harry Borghouts omschrijft hem als iemand die regelmatig kritiek levert op het provinciebestuur. „Maar hij heeft daarbij wel altijd een opbouwend verhaal.” Het succes heeft Borghouts enigszins verrast. „Ik heb woensdag verbaasd zitten kijken dat de ouderenpartij in vrijwel alle gemeenten 3 tot 4 procent van de stemmen haalde. Misschien is dat mede een gevolg van de vergrijzing.”

De Ouderenpartij haalt vermoedelijk nét geen twee zetels in Noord-Holland. In zijn woonkamer vertelt Bruijstens, een voormalig PvdA’er, dat hij lastig valt te classificeren. „Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik word gewoon ouder.” Hij vertelt dat hij de afgelopen jaren als eenmansfractie heeft gestreden voor fatsoenlijk openbaar vervoer in de Kop van Noord-Holland. „Ik ben in actie gekomen toen ik iemand op de radio hoorde zeggen dat in 1800 het openbaar vervoer hier beter was dan nu. De trekschuit was langzaam, maar kwam wel overal. Veel ouderen zijn door het slechte openbaar vervoer in een sociaal isolement gekomen.” Hij maakt zich ook zorgen over het gebrek aan kleine huizen voor senioren en starters.

Ja, de mensen op Wieringen kennen hem wel. „Het is een leuke jongen”, zegt de 92-jarige Driesje van Sabben. „Vroeger al.” De bejaarde vrouw woont in zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef. Haar kleindochter Diana Veuger vertelt dat het dat logisch is dat zo veel inwoners van Wieringen op Bruijstens hebben gestemd. „De jongeren trekken weg van Wieringen. De ouderen blijven achter. Ze kennen allemaal Piet Bruijstens. Hij komt op voor de ouderen.” Stemmen was woensdag bovendien niet moeilijk voor ouderen. Het stembureau was gevestigd in de recreatiezaal van het zorgcentrum.

Waarnemend burgemeester Marjan van Kampen van Wieringen ziet als belangrijkste reden voor het succes de afkomst van de lijsttrekker. „De mensen hebben gekozen voor iemand die ze kennen. Iemand die eerlijk, betrouwbaar en integer is.” Bovendien was de opkomst laag. „De mensen die gaan stemmen, zijn meestal de ouderen. Die stemmen trouw. Voor hen komt de partij op.”

Wellicht heeft ook Bruijstens’ standpunt meegespeeld over het Wieringerrandmeer, een groots project dat van Wieringen weer een eiland moet maken en het gebied meer economische dynamiek moet geven. Bruijstens is net als de meeste inwoners van Wieringen vóór aanleg van het randmeer, maar tegen de bouw van grote aantallen luxe woningen. „Daar komen straks alleen maar Duitsers wonen”, aldus Bruijstens. „Die huizen staan een groot deel van het jaar leeg, let maar op.”

Maar misschien is de belangrijkste oorzaak van het succes Bruijstens’ karakter. „Ik ben vasthoudend”, zegt hij. „Maar ik hou ook niet van ruzie. Ik probeer mijn tegenstanders rustig te overtuigen.”

    • Arjen Schreuder