Veilig met een capuchon op

In Berlijn lopen mannen en vrouwen met capuchons op tegen de kou, merkt Lukas Keijser. Is het mode of gewoon noodzaak?

‘Lomp’ noemt Duitslandcorrespondente Melissa Drier van het New Yorkse modeblad Women’s Wair Daily de mode in Berlijn in een interview met de Berliner Zeitung in januari. „Het is bijna tragisch in deze stad”, zegt ze, „we kleden ons niet fatsoenlijk.’’ Als voorbeeld noemt ze vrouwen die een rok over de broek dragen – hier nog veel te zien. „Het is niet dood te krijgen. Zelfs mensen van wie ik hou dragen een rok over de broek.”

Het is herkenbare kritiek voor ons Nederlanders. Het probleem, zegt Drier, is dat de mode gedomineerd wordt door wat er op straat gebeurt, zoals ook in Nederland. Het is daarmee geen mode meer, vindt ze, maar stijl.

Ze zal zich ook ergeren aan de trend die opeens zichtbaar is nu het af en toe toch koud geworden is. Zowat iedereen draagt sweaters of vesten met capuchon, en die capuchon gaat over het hoofd en blijft daar de hele dag, óók binnen. Soms hebben ze er zelfs nog een muts onder en een sjaal omheen, zoals Sven (21). Jongens zien er daardoor uit alsof ze klaar zijn voor een atoomoorlog, meisjes krijgen iets non-achtigs.

Terug naar de jaren negentig met de gabbers die ze ook aan hadden en de capuchon over hun bomberjacks droegen? Miriam (23) denkt van niet. „De capuchonsweaters zijn hier altijd geweest.” Of het mode is weet ze niet, ze zitten lekker zegt ze. Dat haar haar, bijeengehouden door een diadeem, er eventueel plat van gaat zitten interesseert haar niks.

Kunststudent Francesca (26) denkt dat de trend uit de autonomen-scene komt, de alternatieve scene waarbij het gaat om gemak. Je kan in je kleren demonstreren, je huis opknappen en uitgaan en ze zijn in onopvallende kleuren zodat je ze niet te vaak hoeft te wassen. Het is moeilijk te zeggen, meent ze, of het nou mode is of gewoon noodzaak. In Berlijn kan het heel koud worden. Dan beschermt een capuchon op je hoofd je tegen kou en wind. Maar: „In ieder geval kan mode het tegenovergestelde van gestyled zijn.”

Modestudent Sara (21), die als meer Berlijners een capuchonsweater met een kleurige print aan heeft, vindt dat Drier van The Women’s Wair Daily een ouderwets beeld heeft van mode. „Natuurlijk is wat op straat gebeurt mode, net zoals de capuchonsweater dat is. Een chique jas in combinatie met een capuchonsweater is minder overdressed en wat sportiever. Zo kun je er toch nog cool mee uitzien.” Zelf draagt ze al jaren capuchons op haar hoofd. „Ik voel me er ook veilig mee, alsof ik de hele dag in bed ben onder een heel dik donzen dekbed.”

    • Lukas Keijser