The Fall

Woensdag is Mark E.Smith, voorman en enige vaste lid van de Britse band The Fall, vijftig jaar geworden. Hij maakte onlangs zijn zesentwintigste cd: Reformation Post TLC. Sinds 1976 hebben in The Fall 39 muzikanten gespeeld. Imposant, maar het verrassendst is dat Mark E.Smith nog altijd op zijn benen kan staan. Ondanks levensstijl en zijn explosieve karakter, weet Smith zijn geliefde band steeds weer nieuw leven in te blazen. Met de nieuwste bezetting werd Reformation Post TLC opgenomen. En al is het niet het ‘definitieve’ Fall-album, dit is een aangename terugkeer naar de oorspronkelijke vorm. Smiths chagrijnige spreekzangstijl, met zijn Manchester arbeiderstongval, heeft de laatste jaren opnieuw navolging gekregen: denk aan LCD Soundsystem, en de tirades van de Arctic Monkeys. Die net niet helemaal passende woordstromen worden omlijst door een bibberig orgel, houterige gitaarakkoorden en een rammelige drum. Het is jammer dat de muzikale samenhang nogal eens ontbreekt. We horen graag de hogepriester van de cynische levensbeschouwing. Iets meer tegenwicht kan hij wel gebruiken.

Hester Carvalho

The Fall. Reformation Post TLC

    • Hester Carvalho