Televisie Voorkeur

The megafalls of Iguac, Iguacu waterval, National Geographic, 19.00-20.00u. Foto National Geographic Iguacu Falls

actualiteit

Buitenhof. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) beleefde afgelopen dagen zijn eerste Europese Top. Naast het klimaat- en energiebeleid was de staatssecretaris achter de schermen druk bezig met de lobby over een nieuw Nederlands standpunt over de Europese Grondwet. Verder een gesprek met Jan Marijnisse. De opmars van Marijnisse is tijdens de Provinciale Statenverkiezingen doorgezet. In Limburg en Noord-Brabant werd de SP zelfs de tweede partij. Aan de hand van een aantal prikkelende stellingen van bekende Nederlandse sociologen en politicologen schetst de voorman van de SP een toekomstbeeld van zijn partij. Ned.1, 12.10-13.05u.

documentaire

Het uur van de wolf: Erfgenaam van Elsschot.De auteur Willem Elsschot zei in zijn boeken alles wat hij in het dagelijks leven als vader en grootvader Alfons de Ridder vermeed. In de film probeert dochter Ida De Ridder (87) de voor haar onverenigbare tegenstelling tussen de afstandelijke vader en de openhartige schrijver te overbruggen, om te begrijpen wie de man achter de schrijver Elsschot was. Ned.2, 18.55-19.55u.

Open oog open ik. Fotografe Shirley Barenholz gaat met drie vriendinnen uit de kunstwereld op zoek naar de grote joodse vraagstukken van deze tijd. Een bij tijden luchtige zoektocht, met af en toe zeer confronterende momenten. Ned. 2, 14.05-15.05u.

Panorama: Ségolène Royal. Ségolène Royal komt uit de regio Poitou-Charentes, uit de provincie dus. Haar opmars begon met haar overwinning in de regionale verkiezingen van 2004. Ze werd daarmee zowat in haar eentje de incarnatie van de socialistische wederopstanding. De reportage volgt Royal tijdens haar verkiezingscampagne: hoe ze weet te verleiden, maar ook hoe ze verplicht is met haar ellebogen te werken om zich overeind te houden tussen de olifanten van haar partij. Voorlopig ligt Royal achter in de peilingen. Maar of ze het nu haalt of niet tegen haar rechtse tegenstander Nicolas Sarkozy, Ségolène Royal zal het fenomeen blijven van deze Franse presidentsverkiezingen. Een frisse wind in het Franse politieke landschap en de eerste vrouw ook die het tot Frans president kan schoppen. België 2, (Canvas), 20.15-21.05u.

praatprogramma

De Wandeling.Met cabaretier én vogelaar Hans Dorrestijn op zoek naar de klank van de stilte. Ned. 2, 9.35-10.00u.

Het Vermoeden.Frank Westerman (1964) ging op zoek naar de God van zijn kinderbijbel in zijn nieuwste boek Ararat. Westerman studeerde tropische cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en was journalist, o.a. voor deze krant. Sinds 2002 werkt Westerman als fulltime-schrijver van non-fictie in Amsterdam. Ned. 2, 11.00-11.28u.

Kunst

Boeken. Gesprek met Kees Fens. Voor de Boekenweek schreef het essay Op weg naar het schavot, bespiegelingen over humor. Fens schreef ooit over dit onderwerp: „Echte humor is een diepbijtend zuur. Ik zou niet graag een definitie van humor geven.” Ned.1, 11.30-12.00u.

De Avond van het Boek 2007.Verkiezing van het beste Nederlandse boek. Daarnaast gaan vier teams met elkaar de strijd aan in een boekenquiz. Teamcaptains zijn Renate Dorrestein, Hans Munstermann en Kees ’t Hart. Eregast is Geert Mak, die ook het boekenweekgeschenk heeft geschreven. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned. 2, 20.30-22,00u.

muziek

Vrije geluiden. I Compani brengt Circusism, een versmelting van muziek en theater, moderne jazz en vaudeville. En de veelzijdige mezzosopraan Wilke te Brummelstroete. Binnenkort zingt ze in de Mattheus Passion met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. En pianist Ivo Janssen, die een jaar of tien geleden begon het complete klavierwerk van J.S. Bach op cd te zetten. Ned.1. 10.30-11.30u.

sport

NOS-Studio Sport: WK Afstanden Salt Lake CityRechtstreeks verslag van het WK Afstanden in Salt Lake City met de 1000 meter en 5 km vrouwen, de 10 km voor mannen en de ploegenachtervolging voor mannen. Ned.3, 18.55-22.30u.

NOS-Studio Voetbal.Waarin Jack van Gelder, Youri Mulder en Hugo Borst bondscoach Marco van Basten ontvangen. Hij spreekt over de EK-kwalificatiewedstrijden Nederland - Roemenië (24 maart) en Slovenië - Nederland (28 maart). Ned. 3, 22.25-23.20u.

De wedstrijden. Overzicht en analyses van de vandaag in de Eredivisie gespeelde wedstrijden. Met o.a. AZ - Feyenoord, Vitesse - ADO Den Haag, FC Twente - Ajax, Excelsior - PSV. Analisten: Ruud Gullit en Jan Mulder. Tien, 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.