‘Smokkel uranium in Congo’

Fortunat Lumu, het hoofd van de Congolese commissie voor atoomenergie CGEA, is deze week samen met een assistent gearresteerd op verdenking van smokkel van uranium. De pas aangestelde minister van Wetenschappelijk Onderzoek Sylvanus Mushi zei dat de twee mogelijk betrokken zijn bij een internationaal netwerk om illegaal uranium te delven en te verrijken.

De twee werden gearresteerd nadat de plaatselijke krant La Phare had bekendgemaakt dat er uranium was verdwenen uit het Congolese nucleaire centrum in de hoofdstad Kinshasa. Volgens Mushi hadden Lumu en zijn collega in het geheim afspraken gemaakt met buitenlandse bedrijven, zonder medeweten van de regering. „Het zijn mensen uit Europa, Zuid-Afrika, de Seychellen, die er op uit waren uiterst gevoelig materiaal in handen te krijgen: uranium en andere radioactieve mineralen”, zo verklaarde de minister die eraan toevoegde dat het om een „crimineel netwerk” ging.

Volgens La Phare waren de twee gearresteerd nadat er honderd staven uranium uit het centrum waren ontvreemd, maar dat verhaal wees Mushi van de hand. „Er ligt daar geen voorraad uranium.” Vorig jaar doken geruchten op dat landen met ‘nucleaire ambities’ in Congo rondkeken of ze uranium konden verkrijgen.

De Shinkolobwe-mijn in Congo produceerde het uranium dat destijds gebruikt is door de Verenigde Staten voor de productie van de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in 1945. Toen Congo in 1960 onafhankelijk werd, goot België de schachten van Shinkolobwe vol met beton. (Reuters)