Ry Cooder- My Name Is Buddy

Ry Cooder- My Name Is Buddy (Nonesuch/Warner) ***--

Ry Cooder- My Name Is Buddy (Nonesuch/Warner)

Na zijn Cubaanse succes met de Buena Vista Club richt Ry Cooder zijn aandacht weer op de Amerikaanse populaire muziekhistorie. Hij sluit de cirkel die begon met zijn debuutalbum uit 1970, waarop hij de folk van Woody Guthrie en de blues van Sleepy John Estes aan de vergetelheid onttrok. My Name Is Buddy is een ambitieus conceptalbum dat traditionele muziekstijlen in dienst stelt van een fabel over een heldhaftig Amerikaans verleden, waarin vakbondslieden en folkzangers het met ‘three chords and the truth’ opnamen tegen de machthebbers. Buddy is een kat die er met twee dierenvrienden op uit trekt om democratische gerechtigheid te zoeken. Onderweg worden ze herinnerd aan de muziek van Hank Williams en Pete Seeger, in een sfeer die niet ver ligt van Bruce Springsteens Seeger Sessions. Een waardig project met fraai plaatjesboek waarbij Van Dyke Parks, Flaco Jimenez en Bobby King er alles aan doen om te verhullen dat Ry Cooder in al zijn veelzijdigheid een matig zanger blijft.

JAN VOLLAARD