Rusland en Iran in conflict over geld

Rusland en Iran zijn het in drie dagen van overleg niet eens geworden over een oplossing van het betalingsconflict tussen beide landen. Het uitblijven van een akkoord kan de relaties tussen Moskou en Teheran belasten aan de vooravond van een bijeenkomst van de Veiligheidsraad over nieuwe strafmaatregelen tegen Iran wegens zijn weigering het uraniumverrijkingsprogramma te staken.

Rusland beweert dat Iran slechts een fractie heeft betaald van de 25 miljoen dollar die het Rusland per maand schuldig is voor het werk aan de door Rusland te bouwen kerncentrale van Bushehr. Moskou heeft gewaarschuwd dat het uitblijven van de betalingen het werk aan de kerncentrale kan vertragen. Ook de levering van uraniumbrandstof zal vertraging oplopen als Iran niet betaalt. Een woordvoerder van het Russische bedrijf dat de centrale bouwt, Astromstrojeksport, zei dat nu al sprake is van vertraging.

Volgens een Russische woordvoerder hebben de Iraniërs aangeboden per maand meer te gaan betalen dan de afgesproken 25 miljoen dollar, maar hebben ze geweigerd dat aanbod op schrijft te stellen. Hij bevestigde dat Rusland deze maand geen uranium naar Iran zal sturen. Het was de bedoeling dat Bushehr in september in gebruik wordt genomen, maar daar zou al geen sprake meer van zijn.

De Iraanse delegatieleider, Mohammed Saeedi, ontkende gisteren op de Russische televisie dat sprake is van een achterstand in de betalingen. Hij voegde daaraan tole, dat als Rusland deze maand geen brandstof levert, Iran het conflict net langer als zuiver technisch zal beschouwen. (AP)