Op Les

voor 5 gehaktballen:150 gram ui, gepeld en fijngesneden; olijfolie extra vergine; 500 gram biologisch half-om-half gehakt; zeezout (sel de Guérande); versgemalen zwarte peper; ½ eetlepel grove Franse mosterd; 1 ei; 3 volkorenbeschuiten (met handige inkeping); 1 handje fijngesneden gladde peterselie; ½ eetlepel ketchup; 1 tomaat, in 6 partjes gesneden;1 sjalot, gepeld en in kwarten;½ dl rode wijn; 1 blaadje laurier;5 eetlepels kokend water

De gehaktbal is niet weg te denken uit onze keukens. Onlangs nog hoorde ik mannen van stavast tijdens het Dakar-evenement vanuit de Sahara melden dat ze verlangden naar moeder de vrouw, hun meiden en een lekkere bal gehakt met stamppot rauwe andijvie. Er gaat nog steeds weinig boven een goed gemaakte gehaktbal uit moeders keuken.

Bij een vriendin die nooit kookt omdat haar partner dat altijd doet, behalve als er gehaktballen of sudderlapjes worden gegeten, ging ik op les om de kneepjes van haar onovertroffen Vlaardingse gehaktbal af te kijken. Bereiding: verhit 2 eetlepels olie in een bakpannetje, voeg de ui toe, draai het vuur laag en smoor de ui al roerend 6 minuten. Doe gehakt, gesmoorde uien, zout en peper, mosterd, ei en peterselie in een kom. Verkruimel twee beschuiten, voeg het kruim toe aan het gehakt en kneed alles met de handen goed door elkaar. Verkruimel de laatste beschuit boven een snijplank en druk het kruim fijn met een deegroller. Vorm 5 ballen van het gehakt, paneer ze rondom met het fijne beschuitkruim, druk ze ietsjes plat en laat ze 10 minuten ‘besterven’.

Verhit 3 eetlepels olie in een passende braadpan en leg de gehaktballen er naast elkaar in. Draai het vuur hafhoog en schuif de gehaktballen met twee bamboe spatels voorzichtig heen en weer zodat ze zich niet vasthechten aan de pan. Draai ze na 2 minuten om en schuif de ballen wederom door de hete olie.

Zet de ballen na 2 minuten op hun kant en laat ze voor het gemak tegen elkaar aan rusten. Draai iedere bal rond in de hete olie tot ook de zijkanten zijn aangebraden. Leg de ballen weer plat in de pan, roer de ketchup door de olie, voeg tomaat, sjalot, wijn, laurier en kokend water toe.

Stoof de gehaktballen 15 minuten in de gesloten pan op laag vuur, draai ze om en stoof ze nogmaals 15 minuten. Breng de lichtgebonden braadjus op smaak met zout en peper. Zo krijg je malse gehaktballen in heerlijke jus.

Florine Boucher

    • Florine Boucher