‘Ontvoerden Ethiopië zijn veilig’

De vijf Europeanen en de acht Ethiopiërs die in een afgelegen gebied in het noorden van Ethiopië zijn ontvoerd, zijn veilig en bevinden zich in goede conditie. Dat heeft gisteren zowel de Ethiopische regering als een lokale leider bekendgemaakt. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de ontvoerden het goed maken.

Volgens de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Seyoum Mesfin, weet niemand wie de vijf en hun Ethiopische begeleiders negen dagen geleden in het gebied van het Afar-volk heeft ontvoerd. „We weten niet wie de ontvoerders zijn”, zei hij. Hij wilde ook de melding van de oprichter van een Afar-organisatie, als zouden de ontvoerden over de grens naar Eritrea zijn gebracht, niet bevestigen.

De Afar-leider, Ismael Ali Gardo, zei gisteren na een bezoek aan het afgelegen gebied dat de ontvoerden zijn opgepikt door herders en naar Eritrea zijn gebracht.

De groep van ontvoerden bestaat uit drie Britse mannen, een Italiaans-Britse vrouw, een Française, en acht Ethiopische vertalers, chauffeurs en gidsen. De buitenlanders werken voor de Britse ambassade in Addis Abeba.

Eritrea heeft tegengesproken dat de ontvoerden op Eritrees grondgebied zijn. Volgens Eritrea’s minister van Informatie „manipuleert de regering van Ethiopië de onfortuinlijke gebeurtenis”. (Reuters)