Onderzoek naar agressieve fondsen is prima

Het idee van SP-Kamerlid Ewout Irrgang om een hoorzitting te houden over de invloed van beleggers en beleggingsfondsen op bedrijven is een uitstekend idee (NRC Handelsblad, 27 februari). Zijn opmerking dat ”werknemers op een veel langere termijn denken dan aandeelhouders”, is in dit opzicht een heel belangrijke.

Mijn onderzoek naar de zogenoemde High Performance Organisations, excellerende organisaties, laat zien dat deze succesvolle bedrijven zich vooral richten op de continuïteit van de organisatie, en niet zozeer op kortetermijngewin. Bovendien cultiveren deze organisaties goede relaties met alle stakeholders, dat wil zeggen niet alleen aandeelhouders maar ook werknemers en de samenleving.

Het Amerikaanse model van zakendoen, en vooral de manier waarop hedgefondsen en investeringsmaatschappijen die toepassen, is in praktijk bijzonder destructief voor het voortbestaan van organisaties en moet daarom onder de loep worden genomen tijdens de voorgestelde hoorzitting.

Centrale vragen hierbij zijn: voor wie bestaat een organisatie eigenlijk, alleen voor de aandeelhouders die doorgaans gaan voor de snelle winst, of ook voor de werknemers en andere belanghebbenden? Moet een organisatie haar sociale verantwoordelijkheid nemen of is dat helemaal niet van belang? En hoe kan een onderneming voor langere tijd alle belangen evenwichtig behartigen?

    • André de Waal