Mika -Life in Cartoon Motion

Mika -Life in Cartoon Motion (Universal) *----

Mika -Life in Cartoon Motion(Universal)

Hoeveel over-the-top-zang kunnen we verdragen? Na The Bee Gees, Sylvester en Scissor Sisters zou je denken dat er sprake was van gewenning. Maar er blijkt iemand nog overspannener te kunnen schetteren dan al die anderen bij elkaar. Hij heet Mika en komt uit Londen. Zijn hitsingle heette ‘Grace Kelly’ en die laat alle redenen horen waarom Mika geen verrijking voor onze muzikale beleving zal worden: Mika heeft een cartoonstem die golft en kronkelt maar nergens werkelijk aanstekelijk wordt. We mogen aannemen dat hij het leven uitbundig probeert te schetsen. Maar het resultaat is kil en krampachtig. Hoe dat komt? Mika mist de ironie die Scissor Sisters doorgaans wel hebben, en ook de ziel ontbreekt.

De instrumentaties zijn, zoals het hoort in het genre, weelderig, met aanzwellende pianorollers en tergend clichématige discobassen. De musicalachtige melodieën doen nogal eens denken aan die van andere liedjes. Ook originaliteit is niet Mika's sterkste punt.

HESTER CARVALHO